Kanađani potapaju nosač helikoptera HMSC Annapolis

106

Kanadski Vancouver ovoga će vikenda dobiti svoj prvi umjetni greben.

Greben će biti u obliku potopljenog broda razarača i nosača helikoptera HMSC Annapolis. Brod dugačak 110 metara bit će potopljen u subotu u zaljevu Halkett kraj otoka Gambier. 

Dio je to programa Društva Britanske Kolumbije za umjetne grebene (ARSBC) koje djeluje od 1989. godine, a do sada je kreiralo više umjetnih podvodnih grebena nego ijedna neprofitna organizacija na svijetu. Potapanje će, jasno, sa sigurne udaljenosti, biti dostupno i javnosti. Prije potapanje Annapolis je očišćen od svih opasnih i zagađujućih materijala, u skladu s kanadskim zakonima, a s njega je reciklirano čak 250 tona materijala. Brod je nabavljen od kanadske vlade 2008. “Duboko smo zahvalni svim našim volonterima za naporan rad i posvećenost ovome projektu te posebno zahvaljujemo svima koji su imali vjeru u naša nastojanja tijekom zahtjevnijih razdoblja za projekt”, kazao je Howie Robbins, predsjednik ARSBC-a. 

Jednom potopljen, Annapolis će pružati posebno ronilačko iskustvo za ronioce svih kategorija, kažu u tom društvu. Inače, osim brojnih brodova, među olupinama koje su potopili na području Britanske Kolumbije nalazi se i putnički avion Boeing 737 na posebnoj konstrukciji, koji je potopljen 2006. Sam Annapolis u kanadskoj mornarici nalazio se od 1964. do 1996., a bio je jedan od tek dva nosača helikoptera Sea King. Inače, ako vas zanima, sve ranije projekte ARSBC-a možete pogledati i na web stranici www.artificialreef.bc.ca.