Bliži nam se svjetski dan hobotnica (8. listopada) pa smo ove godine htjeli razjasniti vječno pitanje – kako li se hobotnice kamufliraju? Promatranje hobotnice tijekom adaptacije boja je naprosto očaravajuće. Mnogi su od nas proveli barem jedan cijeli uron hipnotizirani strujanjem boja tijelom hobotnice ili neke njoj srodne vrste. 

Hobotnice s razlogom nazivamo morskim kameleonima. Ali, kao što ćete pročitati u nastavku, kameleonova “igra presvlačenja” slaba je u usporedbi s moćnom hobotnicom. U ovom ćemo članku opisati kako hobotnica mijenja boju i zašto, ali možda ćemo vam ostaviti više pitanja nego odgovora.

Zašto hobotnice mijenjaju boju? Glavonošci (hobotnice, lignje i sipe) mijenjaju svoj izgled kako bi privukli partnera, sakrili se ili poslali poruku upozorenja. Zloglasna plavoprstenasta hobotnica “bljesne” prelijevajuće plavom bojom kako bi upozorila potencijalne grabežljivce da se drže podalje. To je prirodna verzija znaka “ne diraj”.

Kako li to rade? Glavonošci ispod kože imaju nešto što se naziva “kromatopore”. Koristeći kombinaciju pigmenta, živaca i mišića, životinja manipulira svojim kromatoporama kako bi promijenila svoj vanjski izgled. Prema Wikipediji, kromatopore se mijenjaju na temelju “aktivacije neurona”. Jednom kada životinjski mozak da signal, promjena boje doslovno se probija kroz tijelo životinje. Kameleoni, s druge strane, mijenjaju boju postupno. Njihova transformacija može potrajati i nekoliko minuta. Možda bismo trebali nazvati kameleone kopnenim hobotnicama!

One mogu mnogo više od promjene boje. Promjena boje je samo jedan od načina na koji hobotnica može transformirati svoj izgled. Ovi pametni stvaratelji također mogu prilagoditi teksturu svoje kože tako da oponaša stijene, pijesak, koralje ili druge elemente pejzaža mijenjajući papile na svojoj koži. “Mimična” hobotnica može utjeloviti oblik drugih morskih stvorenja uz promjenu boje, može izgledati kao plosnatica, riba lav i morska zmija: 

Jesu li hobotnice daltonisti? Hobotnica koristi svoje oči kako bi utvrdila koju će boju i uzorak oponašati, ali nedostaju im neki receptori u očima koje ljudi koriste da bi vidjeli boju. Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali kao što se sjećate s tečaja, predmet koji je crven na površini može se pojaviti smeđ ili crn u dubini. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Berkeleyu u Kaliforniji vjeruje da hobotnice i drugi glavonošci mogu koristiti fokus za određivanje boje, ali da ne vide boju kao što je vide ljudi.

+ posts