U podvodnom svijetu ne morate biti najveći da biste bili najveća prijetnja. Stonefish (riba kamen), koja obično doraste od 30 do 40 centimetara i do dva kilograma, najotrovnija je riba sa svojih 13 otrovnih vrećica. Iako nisu opasne za oprezne ronioce, ipak želimo da znate neke činjenice o ovim zanimljivim, ali otrovnim morskim stanovnicima. 

Postoji pet vrsta riba kamen i one obitavaju u obalnim regijama Indijskog i Tihog oceana.

Kako je ona najotrovnija riba u moru, većina bi pretpostavila da ubijaj svoj plijen koristeći otrov u bodljama, ali to nije slučaj. Umjesto toga, kamene ribe hvataju svoj plijen brzinom. Da bi uhvatili hranu, one čekaju da se pojavi njihov plijen, a zatim brzo plivaju i brzo napadaju. Napad može trajati svega 0,015 sekundi! Kad ne progone svoj plijen, kamene ribe obično plivaju vrlo sporo.

Uzimajući u obzir njihovu ekstremnu sposobnost kamuflaže, ove ćete ribe izuzetno teško uočiti. Često je uzbudljivo susresti najbolje prerušenu ribu u oceanu pa prilikom urona svakako obratite pažnju na to što se krije na stjenovitom ili koraljnom morskom dnu. 

Ne paničarite! Ove majstorice kamuflaže neće se truditi napasti vas, već će radije svoj otrov iskoristiti za obranu od predatora. Otrov će ispustiti u slučaju pritiska na kralježnicu, odnosno, otrov se najčešće emitira prilikom napada predatora ili ako čovjek nagazi na nju. Zato svakako usavršite svoje vještine neutralne plovnosti i držite se podalje od dna. 

Ako pak nekim slučajem ipak nagazite na ovu ribu, hitno potražite medicinsku pomoć jer otrov ne samo da uzrokuje nesnosne bolove i zatajenje srca, nego i smrt. Dok čekate dolazak hitne pomoći možete ublažiti bolove vrućom vodom, no nikako ne preporučujemo da se zadržite samo na tome.

Riba kamen može preživjeti i do 24 sata izvan vode, što je izuzetno neuobičajena činjenica za jednu ribu. Također može i ispljunuti vodu. 

Kamene su ribe nadahnule drevni ples Aboridžina! Stotine su godina Aboridžini svjedočili tragičnim slučajevima uslijed kontakta s ovom vrstom riba. Upravo su zbog toga izvodili plesne rituale. Ovi su rituali služili kao primjer i upozorenje drugima o opasnostima od ovog stvorenja, a plesači su imitirali agoniju bolova prije nego bi pali na zemlju i skončali život. 

Količina emitiranog otrova proporcionalna je primijenjenom pritisku. Što je veći pritisak, to će više otrova biti ispušteno. Nakon pražnjenja vrećice s otrovom, potrebno je nekoliko tjedana da se ona u potpunosti ponovo napuni. Ako vas zanima kako izgleda kada ova riba ispusti svoj otrov pogledajte video.

Kamene ribe ponekad žive samački život, a ponekad u grupama. U divljini žive pet do 10 godina, a jedini istinski neprijatelji su im veliki morski psi (velika bijela psina i tigrasta psina) i raže. No, ponekad će napad pokušati i poneka hobotnica. 

+ posts