Kad je voditelj ronjenja “preiskusan”

173
foto: ilustracija

Razvoj ronilačke opreme i dostupnost tečajeva ronjenja doprinose povećanju broja ronilaca, a s tim povezano i otvaranju sve većeg broja ronilačkih centara.

Iako nas globalno ta situacija veseli, a širenje ronilačke zajednice svakako doživljavamo kao pozitivan trend, nekoliko pisama i e-mailova naših čitatelja ponukali su nas na neka kritička promatranja.

Je li vam se ikada dogodilo da na ronjenju zanemarite neke od osnovnih načela sigurnog ronjenja, i to uz odobravanje ili čak na poticaj voditelja ronjenja?

Naš čitatelj iz Maribora tako nam se požalio da su ga odveli na ronjenje na olupinu koja je dublje od 30 metara, a on je certificiran kao OWD (dakle smije roniti samo do 18 metara dubine). Pitanje je zašto i kako? Naime, našao se na ronjenju u grupi iskusnih (AOWD) ronilaca s voditeljem ronjenja koji ga je, da ne razdvaja grupu, potaknuo da zaroni s njima do olupine. Iako je uron protekao dobro i nije bilo nekih posebnih problema, pitanje je može li se to tolerirati?

Čitatelj iz Zagreba također opisuje svoje iskustvo s ronjenja i navodi da su on i njegova ronilačka partnerica (koja je njegova supruga) ronili u organizaciji ronilačkog centra (podatci poznati redakciji) pod stručnim vodstvom voditelja ronjenja u špilji, ali bez ronilačke svjetiljke. Svjetiljku je imao samo voditelj, a njima je rekao da nema više svjetiljki u centru i da se ništa ne brinu jer on u tu špilju vodi ronioce već godinama, i to često upravo na ovaj način; bez da svatko ima svoju ronilačku svjetiljku. Budući da nam je poznato o kojoj se špilji radi, nikako to ne možemo nazvati opravdanim.

Slučaj koji nam je opisala čitateljica iz Varaždina također nam je pobudio pažnju. Ona je na ronjenju upozorila voditelja ronjenja da ima još 50 bara zraka u boci i pitala ga da krenu u izron (bili su na 24 metra dubine, a ona je OWD), a on je nastavio ronjenje s ostatkom grupe (njih još pet) i pozvao ju da nastavi s njima. Izronila je kasnije uz pomoć drugog ronioca u grupi koristeći njegov zrak (na oktopus), a na površinu je došla s potpuno praznom bocom (da bi doplivala do broda na površini je jacket napuhala zrakom iz pluća). Kada ga je poslije pitala zašto nisu odmah krenuli u izron, odgovorio je: “Ja sam te cijelo vrijeme promatrao i da je bilo nekih problema ja bih sve riješio! Moraš malo sporije disati!”

Spomenut ćemo i slučaj dvoje novih članova naše ronilačke zajednice, koji na žalost nisu imali lijepo iskustvo sa samog početničkog tečaja ronjenja. Njih je, naime, instruktor ronjenja (podatci poznati redakciji), na tečaju koji su pohađali u većoj grupi, odveo brodom na polaganje tečaja zajedno s roniocima koji su polagali napredni tečaj (AOWD). Možda to i ne bi bilo toliko sporno da se ovo dvoje tečajaca-početnika nisu već na brodu izjasnili kako nisu spremni za uron. Naime, sve im je bilo prebrzo, jer su se oni koji su polagali AOWD tečaj puno brže spremili i skočili u vodu, a njima nitko ništa nije objasnio! Svejedno, instruktor ih je bez brifinga nagovorio da skoče u vodu i onda im na površini objasnio da zarone do 20 metara dubine, gdje će ga pričekati dok on ode s AOWD tečajcima na 40 metara, pa će se on onda vratiti po njih (to im je bilo polaganje tečaja OWD). Zbunjeni su to tako i odradili i dobili ronilačke brevete, ali se nakon toga više nisu odlučili ići na ronjenje.

Slučaj neadekvatne ronilačke opreme vjerojatno vam je svima poznat. Ako ne posjedujete vlastitu opremu možete se naći u situaciji (pogotovo na nekim dalekim lokacijama kao što su Tajland ili čak Egipat) da vam u centru daju opremu koja je djelomično neispravna (npr. odijelo je poderano, peraje su oštećene, remen maske ne može se zategnuti jer je pohaban i sl.) ili vam oprema ne odgovara veličinom. Iako moramo naglasiti da je to u centrima koji djeluju u našoj regiji vrlo, vrlo rijetko, svakako je važno inzistirati na adekvatnoj i ispravnoj opremi, ma gdje ronili i ma kako iskusni bili!

Također, savjetujemo svim roniocima da poštuju sigurnosne procedure u ronjenju i da nikako ne idu na uron ako sami zaključe da za nešto nisu spremni ili da uron ugrožava njihovu sigurnost! Želimo naglasiti i da je većina ronilačkih centara u našoj regiji zaista vrlo profesionalna te da se ovakvi slučajevi puno češće događaju na nekim egzotičnim ronilačkim lokacijama, ali, apeliramo i na voditelje ronjenja da svakako prilagode urone roniocima koje vode sa sobom!