Na ronilačkom su nas tečaju naučili neke sigurnosne mjere i mjere opreza pri različitim vrstama urona. No, neke očite, ali zapravo i ne baš toliko očite su nas zaboravili podsjetiti.

Također, nemoguće je naučiti “iskustvo”, odnosno neke se stvari ipak uče od “starijih” ronilaca i osjete na vlastitoj koži. Ipak, potrudili smo se naći nekoliko savjeta za uron s obale koje najčešće nećete čuti na ronilačkim tečajevima. 

Ne zaboravite na mokru opremu! Svi mi imamo raznorazne torbe i kovčege lijepog dizajna s kotačićima i naramenicama i oni su super za brz prolazak kroz raznorazne zrakoplovne kontrole. Međutim, kada ronimo s broda na njemu obično postoje mjesta predviđena isključivo za sušenje mokre opreme, no pri uronu s obale to obično nije tako. Najčešće se s takvih urona putuje izravno kući pa bi svakako bilo poželjno imati na umu da oprema nakon urona biva u potpunosti mokra, a često i puna pijeska. Zato bi bilo pametno na urone s obale nositi «drybag», kakvu plastičnu kutiju s poklopcem ili, u najmanju ruku, neki najlon koji možete staviti ispod opreme u prtljažnik ili stražnje sjedalo te gumu ili špagu kojom ćete ga zavezati. 

Sjetite se svojih stopala! Dodajte kakav dodatni ručnik ili pak platnenu ili slamnatu ležaljku svojoj opremi. Tako, kada stignete do plaže, nećete stopala zamazati pijeskom i smećem te ćete nakon slaganja opreme moći odmah uskočiti u odijelo i peraje. 

Ponesite vrijednosti sa sobom! Kada ronite s obale najveći je problem kuda s vrijednim stvarima, a pogotovo s ključevima automobila. Ljudi se snalaze svakako pa ih ostavljaju na gumi, ispod branika ili čak iznad prigušivača, ali se i dalje zna dogoditi da izrone i dočeka ih neugodno iznenađenje. Zato je najbolje sve vrijedne stvari dobro sakriti u vozilu, a ključeve od vozila spakirati u vrećicu, istisnuti zrak iz nje, staviti u još jednu vrećicu i u mali drybag od par litara. Tako dobro upakiran ključ umetnite na prsima ispod mokrog odijela i bit ćete sigurni i bezbrižni.

Pranje, ispiranje i ponovo pranje! Prije urona napunite nekoliko boca toplom slatkom vodom i nakon što se skinete iz odijela isperite se. Ne samo da je dobar osjećaj nakon urona se politi toplom vodom, nego je i poželjno. Naime, znate i sami da se nakon ovakvih urona najčešće ne ide direktno kućama, već se zastane uz put na neko piće ili večeru. Niti vama neće biti ugodno sjediti, ako ste slani i ljepljivi, niti će drugima biti ugodno oko vas jer biste mogli razviti neugodne mirise. Zato, neka vam ne bude teško malo se isprati slatkom vodom nakon urona.Smeće se događa. Ne zaboravite ponijeti vrećice za smeće! Nevjerojatno je koliko smeća može nastati ni iz čega. Najčešće se na plažama s kojih se roni ne nalaze kante za smeće pa nećete imati kuda s otpadom, a kao ronioci sigurno ne želite za sobom ostaviti smeće, no isto tako ne želite odgrizak jabuke samo ubaciti ispod suvozačkog sjedala, zar ne?

+ posts