Đenis Barnjak Jenny iz Gospića jedina je žena u Hrvatskoj koja ima internacionalne dozvole za industrijsko ronjenje po IMCA (International maritime contractors Association) standardima i koja aktivno roni.

Jenny je aktivna u planinarsko-alpinističkim krugovima još od 2012. godine, ali uvijek ju je vukla želja za ronjenjem pa je, kako kaže, sve više vremena posvećivala tome, a sve manje nekim drugim, u tom trenutku možda i važnijim stvarima, piše Novi List.

“Najiskusnija sam u radu na podvodnim strukturama u izgradnji, održavanju hidroenergetskih postrojenja (njihovih podvodnih dijelova) i na servisnim i inspekcijskim zadacima na farmama riba. Trenutno sam u procesu za certificiranje za mastera broda do 500 BT po STCW (međunarodna konvencija o standardima pomorske obuke) s dinamikom kojom mi posao dozvoljava. Velik dio mog posla je i ‘naviganje’ i vožnja ROV-a (ronilica na daljinsko upravljanje) pa se treba ‘naoružati’ papirima, to jest dozvolama za njihovo upravljanje. Profesionalni sam ronilac i članica GSS-a – Stanice Gospić. HGSS je uvijek aktualan, tamo sam član od 2012. i pred polaganjem sam za instruktora gorskog spašavanja. Nije još poznato kad će nas biti dovoljno da se organizira ispit za to. Instruktor sam speleologije i speleologija je uz speleoronjenje moja najveća životna ljubav što se hobija tiče. Najveća i najopasnija. Voljela bih intenzivnije pokrenuti speleologiju u Lici jer smo najbogatija regija u državi sa speleološkim objektima svih vrsta. No, u Lici u jame idu samo oni koji to moraju po zadatku, a kolege speleolozi iz svih regija države doslovno dolaze kod nas istraživati novootkrivene speleološke objekte. To svakako želim promijeniti”, govori Jenny za čije umijeće i hrabrost zna tek mali broj ljudi.

Na upit kako muškarci gledaju na činjenicu da ih u izrazito muško radno okruženje vodi žena, Jenny se previše ne osvrće. “Prioritet je obaviti postavljene radne zadaće od kojih su mnoge izuzetno zahtjevne i složene. Hoće li nakon toga netko komentirati situaciju da ih u poslu vodi žena, to me uistinu puno ne dira. Posao profesionalnih ronilaca je isuviše složen, počesto i pogibeljan, tako da nemam vremena misliti tko će na to drukčije gledati.”, dodaje Jenny.