Očevici tragedije ronilačkog broda Sea Legend koji je izgorio prije desetak dana na putu od Hurghade prema Elphinstoneu tvrde da je na brodu nastao kaos.

M/Y Sea Legend progutao je razorni požar 22. veljače oko četiri sata ujutro. Ronilački brod je imao planirani raspored putovanja od 17. do 24. veljače s polaskom iz Hurghade prema Brothers islandsu, Daedalusu i Elphinstoneu, a prevozio je 17 ronilaca iz raznih zemalja, zajedno s 12 članova posade i dva ronilačka vodiča. Većina gostiju prvotno je rezervirala drugi ronilački brod, ali su ih zbog lokalnih logističkih razloga prebacili na Sea Legend samo nekoliko dana prije putovanja.

Prema izvješću o požaru i potonuću broda Sea Legend u Crvenom moru nestala je jedna gošća iz Njemačke i potraga za njom je obustavljena. Očevici, od kojih mnogi žele ostati anonimni, opisali su kaos koji je nastao kad su se putnici evakuirali s gorućeg broda nakon aktiviranja ručnog alarma za hitne slučajeve. Uzrok požara i dalje je nepoznat, ali se vjeruje da je izbio u kuhinji broda. Većina putnika je postala svjesna požara osjetivši miris dima, ili tako što su im suputnici kucali na vrata kabina kako bi ih probudili.

Evakuacija se odvijala brzo, a gosti su bili prisiljeni napustiti brod unutar samo 10 minuta nakon što je uzbuna podignuta. Usred uzburkanog mora ronioci su bili prebačeni u dva čamca Zodijak, a putovanje tim čamcima također je bilo vrlo opasno jer je more bilo jako nemirno, a navigacija kroz valove u mraku pokazala se teškom. Da stvar bude gora, jedan Zodiac nije mogao pokrenuti motor pa su ga privezali za drugi užetom i tako vukli po valovima.

Oko šest sati ujutro dva Zodijaka su se razišla pa je onaj koji je bio opremljen funkcionalnim motorom krenuo prema obali udaljenoj otprilike devet kilometara. No, u njega je brzo ulazila morska voda pa su ronioci morali plivati zadnjih 200 metara do obale ozljeđujući se na koraljne grebene u plitkom moru kod obale. U međuvremenu, drugi Zodijak ostao je plutati čekajući spas. Na kraju im je u pomoć pritekla egipatska mornarica koja je stigla do njih oko 6:45 ujutro.

Tijekom tog kaosa na gorućem brodu nestala je Njemica za koju se pretpostavlja da je stradala tijekom incidenta na samom ronilačkom brodu Sea Legend. Oni koji su preživjeli ovo iskušenje izrazili su ozbiljnu zabrinutost u vezi s očiglednim nedostatkom odgovarajućih sigurnosnih mjera na nesretnom Sea Legendu. Navodi o neispravnim protupožarnim alarmima, detektorima dima i aparatima za gašenje požara, zajedno s nedostatkom odgovarajućih protokola za hitne slučajeve daju uznemirujuću sliku spremnosti plovila za ronilačke safarije Crvenim morem. Nadalje, preživjeli su ispričali kako su se osjećali prisiljenim potpisivati dokumente koje nisu u potpunosti razumjeli, prvenstveno napisane na arapskom. Iako postoje sumnje u vezi sa svrhom ovih dokumenata, u ovom se trenutku ne mogu se izvući konačni zaključci.