Blue Grotto (Grotta Azzurra) je poznata špilja u Italiji na otoku Capriju u kojoj ronioci već godinama pronalaze razne artefakte.

Ovoga puta talijanska policija po prijavi ronilaca odlučila je izvaditi jedan mramorni blok za koji se smatra da je bio postolje kipa koji je pripadao rimskom caru Tiberiju.

Naime, ronioci su u špilji otkrili obrađeni kameni blok i odmah pretpostavili da se radi o bazi nekog kipa, a ronioci podvodne jedinice karabinjera Napulja pomoću ronilačkih balona za dizanje tereta iz podmorja izvadili su pronađeno postolje.

Inače, špilja Grotta Azzurra duga je 60, a široka 25 metara, dok je njezin ulaz veličine samo dva puta jedan metar i nalazi se na dubini od tri metra pa je siguran pristup podmorju špilje moguć samo za mirnog mora.

Policijski ronioci ovaj artefakt uspješno su izvadili te odvezli u gradsku vijećnicu Caprija na konzervaciju i daljnje ispitivanje. Smatra se da je mramor pripadao antičkoj vili Gradola koja je sagrađena iznad ove špilje, a sama  špilja služila je rimskom caru Tiberiju kao privatni bazen i nimfej (zgrada ili soba za opuštanje s fontanama, skulpturama i biljkama). Tiberije ju je dao ukrasiti kipovima, uključujući i one rimskih bogova.

Mramor izvađen iz špilje Grotta Azzurra 1960-ih i 70-ih godina uključivao je fragmente koji prikazuju boga mora Neptuna i njegove Tritone, a sedam baza za kipove pronađeno je 2009. godine. Pet skulptura izloženo je u muzeju Blue Grotto u Casa Rossa u Anacapriju.