Poznati tehnički ronilac i čelnik zajednice tehničkog ronjenja umro je prekjučer dok je ronio u špiljskom sustavu Plura Valley u Norveškoj.

Hires je ronio sa skupinom od još dva ronioca i bio je na začelju dok su izlazili iz špilje kad je doživio očigledan napad. Jedan od ronilaca koji su sudjelovali u Hiresovom fatalnom ronjenju izjavio je: “Tim od tri ronioca ušao je u Pluru. Prvi ronilac zajedno s Jaredom Hiresom prethodno je ronio Plura Valleyu 2022. godine pa su zauzeli poziciju jedan, odnosno tri. Srednji ronilac nije prije ronio u ovim špiljama pa je ova formacija ronilačkog tima bila najučinkovitija i najsigurnija. 30-minutno ronjenje u unutrašnjosti špiljskog sustava prošlo je dobro, bez problema i tri ronioca su izronila u ogromnoj zračnoj komori poznatoj kao ‘Svadbena komora’. Nakon razgovora tim se okrenuo da bi izronili iz Plure ponovno u istoj formaciji u kojoj je Jared Hires bio ronilac tri.” 

Prvi ronilac izjavio je da su bili oko 250 metara od izlaza kad je Hiresovo svjetlo počelo biti “nestalno”. On se okrenuo i došao do Hiresa za 10 do 15 sekundi. Drugi ronilac u skupini isplivao je iz špilje po pomoć, dok je prvi ronilac izvukao Hiresa iz špilje. Prema izvješćima, pokušaji da ga se oživi nakon što je izronio bili su neuspješni.

Inače, špiljski sustav Plura Valley nedavno je bio u svim vijestima jer je u njemu održan koncert na koji se moglo doći samo ronjenjem.

+ posts