U Galeriji Vladimira Horvata 5. studenoga otvorena je izložba “AqUA – Adriatic Underwater Academy“ koja je ostvarena u okviru istoimenog europskog projekta.

Ova izložba u Zagrebu prva je zajedničkoj izložbi podvodnih fotografija članova ronilačkog kluba Roniti se mora.

U samom projektu sudjelovalo je preko 350 sudionika, od čega je bilo oko 120 djece s kojima je provedena edukacija o biljnom i životinjskom svijetu podmorja uz pomoć podvodne poučne staze u prirodnom ambijentu, edukacija o ekologiji i očuvanju mora, probna ronjenja te razni tečajevi ronilačkih specijalnosti.

Ova izložba ne samo da prezentira fotografije samog podvodnog projekta, već donosi i niz fascinantnih slika koje su nastale tijekom 18 mjeseci trajanja projekta AqUA prikazujući olupine, raznolike ribe, koralje te ostale morske stanovnike našeg mora. Posjetitelji imaju priliku doživjeti ljepotu podvodnog svijeta kroz objektive ovih ronilačkih entuzijasta.

Okupljenima se na otvaranju obratio Damir Zurub, predsjednik Ronilačkog kluba Roniti se mora i nagrađivani fotograf. Hrvoje Prčić, urednik nekadašnjeg National Geographic Hrvatska ukazao je na porazne činjenice stanja podvodnog okoliša, upozorivši da čak 200 vrsta u oceanima nestaje svaki dan. I upravo zbog toga su bitni ovakvi projekti kojima se podiže svijest o ekologiji i očuvanju morskih ekosustava.

Na otvorenju je također predstavljena knjiga Damira Šanteka “Ispod površine“. Radi se o autorovoj drugoj knjizi, a prvom hrvatskom ronilačkom putopisu u kojem autor prenosi svoje doživljaje ronjenja od Kariba, Jadrana pa sve do Indijskog oceana. Knjigu možete kupiti po cijeni od 25,00 eura na ovom linku.

Autori 50 podvodnih fotografija koje su predstavljene na izložbi AqUA su: Damir Zurub, Ivana Grgić, Vanja Krvavica, Majda Pavleković, Aleksandar Grilec- Đorđijevski, Lovro Rašan, Vedran Metelko, Dean Ganza i Damir Šantek, a izložbu možete posjetiti do 17.11.2023.

+ posts