Identificiran “Galopirajući duh s obala Jave”

82

Ronioci ratne mornarice SAD-a u suradnji s roniocima indonezijske mornarice identificirali su olupinu USS Houston.

Oni su u više ronilačkih misija tijekom zajedničke vojne vježbe “Cooperation Afloat Readiness and Training” (CARAT) 2014 istražili i identificirali olupinu ratnog broda potopljenog kod zapadne obale Jave. Ovih dana objavljeno je i privremeno izvješće u kojem je potvrđeno kako se radi o američkom teškom krstašu USS Houston, jednom od najmoćnijih brodova američke mornarice u Drugom svjetskom ratu.
Brod poznat kao “Galopirajući duh s obala Jave” potopili su Japanci tijekom žestoke pomorske bitke 28. veljače 1942. godine, a za sobom je u smrt povukao oko 700 vojnika. Brodom je zapovijedao kapetan Albert H. Rooks, koji je posthumno odlikovan Medaljom časti za izvanredno junaštvo tijekom rata, a USS Houston je dobio dvije borbene zvijezde.

Olupina koja je u vlasništvu SAD-a već je neko vrijeme popularna ronilačka lokacija, a mornarički ronioci ukazali su na problem neovlaštenog ometanja podvode grobnice, posljednjeg  počivališta više stotina marinaca. Dokumentirani su dokazi da su s broda uklonjeni metalni dijelovi oplate i artiljerija, a na jednom je mjestu primijećeno i istjecanje ulja s trupa broda.
Vlasti rade na donošenju hitnih mjera koje bi zaštitile lokaciju od daljnjeg uznemirenja. Tim podvodnih arheologa obrađuju podatke prikupljene tijekom misije, a konačno izvješće očekuje se ove jeseni.

+ posts