I morski psi laju

160

Iako je najpoznatiji podvodni istraživač Jacques-Yves Cousteau podmorje nazvao “Tihim svijetom”, čini se da ipak nije baš tako.

Podmorjem odzvanja pjesma kitova, kliktanje dupina, pucketanje račića i čitava paleta čudnovatih zvukova. Uz tako bučne susjede morski psi izdvajaju se kao tihi i elegantni predatori koji se nečujno prikradaju svom plijenu. Osim morskih pasa koji laju! 

Znanstvenici iz ReefQuest centra za istraživanje morskih pasa tvrde da postoje bar dvije poznate vrste koje laju kad osjete opasnost, Cephaloscyllium isabellum (eng. Draughtsboard Shark) i Cephaloscyllium ventriosum (eng. Swell Shark).
Ovi psi koriste obrambene mehanizme slične ribama napuhačama pa kada osjete opasnost usisavanjem vode u prednji dio želuca mogu povećati obujam i do tri puta, sve dok ne zastraše grabežljivca. Izlazak vode iz želuca sprečava sfinkter, a kad opasnost prođe sfinkter se opušta i progutana voda izlazi pod pritiskom uz čudan zvuk. Ukoliko je uhvaćen u mrežu ili na kuku i brzo izvučen na površinu, morski pas ponekad usisa zrak umjesto vode. U tim situacijama zarobljeni zrak izlazi iz usta morskog psa uz zvuk sličan lavežu velikog kopnenog psa. Ova pojava dobro je poznata novozelandskim ribarima koje svjedoče o lavežu iz svojih mreža.
Ipak, radi se o malim morskim psima koji narastu do oko metar dužine i koji se hrane malom ribom i rakovima u plitkim vodama, a njima ovakva taktika zastrašivanja zaista može spasiti život.