Danas je svjetski dan kornjača (23.05.) pa valja podsjetiti da je šest od sedam vrsta morskih kornjača ugroženo, a zato su prvenstveno odgovorni ljudi.

Komercijalni ribolov najveći je uzrok stradavanja morskih kornjača. Morske kornjače slučajno budu uhvaćene u ribarske mreže, a problem je u tome što ribari obično nisu svjesni da je morska kornjača uhvaćena u njihovu mrežu sve dok je potpuno ne izvuku iz vode. No, istraživači su otkrili da bi puštanje kornjače ravno natrag u vodu moglo biti problematično.

Naime, kad su slučajno uhvaćene normalni procesi ronjenja morskih kornjača se prekidaju. To može uzrokovati stvaranje abnormalnog plina u njihovim organima – plinske embolije. Veterinari diljem svijeta rade na razumijevanju mogućih posljedica ove patologije i određivanju najboljeg tretmana za kornjače ovisno o tome kada izroni.

Znanstvenici su koristili ultrazvučno snimanje kako bi izbliza pogledali tijela morskih kornjača u stvarnom vremenu fokusirajući se na srce, jetru i bubrege. U suradnji s veterinarima koji su mjerili plinske embolije u kornjačama izvučenim ribarskim mrežama zaključili su da u tijelu kornjača ultrazvukom mogu pronaći specifične mjehuriće plina u nizu različitih organa. Njihovi suradnici iz Zaklade Oceanogràfic prvi su izvijestili o dekompresijskoj bolesti kod kornjača, a ispitali su ultrazvučne podatke prikupljene s morskih kornjača pronađenih uz obale Brazila, Italije i Španjolske, iako se ovaj problem nalazi u morskim kornjačama diljem svijeta. Tako su ovim istraživanjima utvrdili da morske kornjače uhvaćene ribarskim mrežama i izvučene na površinu razvijaju simptome dekompresijske bolesti.