Grbavi kit postao apsolutni rekorder u ronjenju u dalj

160

Prije par dana potvrđena je nevjerojatan vijest o ženki Grbavog kita koja je prešla rekordnu udaljenost od 10 000 kilometara, odnosno, preronila 1/4 zemaljske kugle!

Ova udaljenost predstavlja najveću udaljenost koju je ikada neki sisavac prešao (preronio) svojim snagama. Sama dužina putovanja je za duplo veća od udaljenosti koju ova vrsta kitova prelazi svake godine u sezoni parenja. Ženka je prvo uočena u svojem uobičajenom staništu u Brazilu te naknadno u blizini Madagaskara, a najkraća udaljenost između tih dviju lokacija iznosi oko 9800 kilometara.

Dr. Petra Stevick, koja vodi istraživački tim koji prati ponašanje Grbavih kitova, smatra da je ova ženka zapravo krenula na ovo dugačko putovanje iz dva različita razloga. Prvi je bio da se prehrani u vodama Antarktika, a drugi razlog ovog rekordno dugačkog putovanja je bio dolazak u područje parenja. Samu pojavu smatra pozitivnom jer ovakve dugačke migracije pomažu vrsti da poveća sposobnost prilagodbe. No iznenađujuće je da je baš ženka prešla ovu udaljenost, s obzirom da su mužjaci više poznati po velikim migracijama. Po prvim projekcijama, putovanje je trajalo više tjedana, a sama identifikacija primjeraka Grbavog kita je napravljena na uobičajeni način za njihovo proučavanje. Naime, kitovi se pobrojavaju i klasificiraju prema bijelim oznakama na njihovoj zadnjoj peraji koje su unikatne i predstavljaju svojevrsni pandan ljudskom otisku prsta.

Evo par zanimljivih činjenica o ovoj vrsti kitova:
Grbavi kit (lat. Megaptera novaeangliae) je vrsta kita koja pripada u porodicu brazdenih kitova. Poznati su po svojim pjesmama i po neobično dugim prsnim perajama. Rašireni su gotovo svim morima svijeta. Odrasle jedinke dugačke su 12-16 metara i teže oko 36 tona. Ljeti se hrane u polarnim morima i skupljaju zalihe masti za zimu, tijekom koje migriraju  u tropske vode kako bi se razmnožavali. Spolnu zrelost ženke dosežu s pet, a mužjaci sa sedam godina. Vjeruje se da im je životni vijek od 40 do 80 godina. Hrane se krilom i manjim ribama. Love tako da jato ošamute udarcima repom o površinu vode, ili radeći zid od mjehurića oko jata kako ono ne bi moglo pobjeći. Kao i svi kitovi usani, potom ustima zagrabe veliku količinu vode i ribe i filtriraju je ustima. Grbavi kitovi poznati su po svojim pjesmama koje pjevaju mužjaci. Tijekom nekoliko sati izmjenjuju pjesme koje pojedinačno traju oko 20 minuta. Iz godine u godinu nastaju nove melodije, a razlog zbog kojeg pjevaju nije poznat niti dan danas.

+ posts