Možda zvuči jezivo, ali ronjenje noću je izuzetno i nezaboravno iskustvo. Mnoga bića koja uzalud tražite tijekom dana aktivna su noću kad ih najmanje očekujete. Morski psi koji love plijen, mante i koralji koji poprimaju svaku boju duge. Po cijelom svijetu ronilačke lokacije postaju čuda aktivnosti nakon što Sunce zađe. Kao ronilac, pola života u moru propuštate ako ronite samo tijekom dana. Zato vam želimo predstaviti neka najpopularnija mjesta za noćno ronjenje.

Kona na Hawajima idealno je mjesto susreta s mantama. Na njenim se obalama nalaze posebno osvijetljena područja koja privlače plankton kojim se hrane raže, a najbolje doba godine za uron je od travnja do listopada.

Maaya Thila na Maldivskom Ari Atollu od prosinca do svibnja idealno je mjesto za susret s bjelovrhim morskim psima. Vrh grebena na spomenutoj lokaciji je već na šest metara dubina pa je idealno mjesto i za manje iskusne ronioce, a moguće je vidjeti i mnogo raža i barakuda.

Foto by Goran Butajla

Tobia Arbaa u egipatskoj Safagi od ožujka do svibnja i od rujna do studenog vrvi raznim oblicima života. Na ovoj lokaciji možete pronaći sedam grebena koji noću vrve hobotnicama, morskim psima leopardima i ribama lavovima. Stijene su pune izbočina i lukova u kojima se ove životinjice danju skrivaju, no noću love i priređuju prave predstave za ronioce.

Foto by Goran Butajla

Bonaire Marine Park cijelu godinu nudi fluorescentni zabavni park. Roneći s UV svjetiljkama i maskama s posebnim filterima moći ćete uživati u novom neonskom konceptu ronjenja. Škampi, jegulje, koralji i puževi reflektirat će svjetlost u neonskim ružičastim, zelenim i ljubičastim bojama. Ako pak niste za Karibe, ovaj koncept noćnog ronjenja možete iskušati i u Indoneziji, Tajlandu i na Maldivima.

Lembeh Strait u Indoneziji najbolje je posjetiti od ožujka do listopada. Ova je lokacija dom mnogim čudnovatim, ali isto toliko i nevjerojatnim životinjama. Od bobtail lignje, do milijuna puževa, raznovrsnost malih stvorenja je nevjerojatna. Pogotovo na lokaciji Nudi Falls gdje je noćni uron jedan od najboljih na svijetu. Ovdje ćete pronaći stjenovite koralje, ali i pješčano dno, a noću ćete svjedočiti nevjerojatnim igrama plavoprstenastih hobotnica, sipa, puževa, pigmejskih morskih konjica i raznih drugih malih stvorenja.

Foto by Goran Butajla

SS Coolidge u vanuatuanskom Santo-u skriva nebrojeno mnogo morskih pasa, jegulja, kornjača, barakuda i “riba sa svjetiljkom” (Anomalopidae), i to sve od travnja do listopada. Ovaj uron na olupini ćete sigurno pamtiti cijeli život. Samo zamislite ovaj bujni noćni život u kombinaciji s olupinom – jezivo, zar ne?

Tahiti and Moorea otoci u Francuskoj Polineziji od ožujka do studenog su prepuni bioluminiscirajućih organizama. Ovaj je uron za one malo hrabrije, no oni koji se usude uroniti u potpuni mrak, neće biti nimalo razočarani.

+ posts