Proteklog je vikenda (16.12.2023.) provedena je ekološka akcija uklanjanja otpada iz mora i s plaže Trstenik pod nazivom “Eko Sub-Advent”.

Ova ronilačka ekološka akcija provedena je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i predanih volontera ronilaca.

Unatoč otežanim uvjetima, zbog jake bure koja je puhala, uspješno je skupljeno 200 vreća otpada, a među njima se našlo i 30 automobilskih guma. Ono što je posebno tužno je da su ronioci tijekom akcije iz mora uklonili velika količina vlažnih maramica. Kako navode ronioci, cijelo dno plaže do dubine od pet metara prekriveno je debelim slojem pa su u šali rekli kako bi se skoro moglo reći da je ovo “uvala vlažnih maramica“.

U ovoj akciji sudjelovalo je 80 ronilaca i volontera na kopnu iz cijele države te susjedne Bosne i Hercegovine. Iz Splita i okolice akciji su se priključili KPA Iglun, RK Nautilus, RK Giričić, PIK Mornar, RKV IV Gardijske Brigade, REK Monachus, PŠRD Poljud, dok su se iz ostalih područja priključili DPS iz Zagreba, RK Sisak, KPA Vodomar te Baština Slatine.

Akciji su se također priključili i prijatelji iz Bosne i Hercegovine KPA Explorer i REK Lanterna. Ono na čemu su organizatori posebno zahvalni je priključivanje učenika srednje Pomorske škole koji se pod vodstvom profesorice vrlo rado odazovu na ovakva događanja.

Akciju su također poduprli Crveni križ, ZHM SDŽ te Le Meridien Lav, Food bar Doza i Pivnica Prostor te Čistoća Split.

Ova suradnja simbolizira predanost svih sudionika i organizatora, volontera i prijatelja očuvanju prirodnih ljepota Jadranskog mora, podizanju svijesti o važnosti očuvanja morske ekologije te poticanju zajedništva u plemenitom djelu koje ne bi bilo moguće bez toliko potpore i velikih srca u ovo hladno predblagdansko vrijeme.

+ posts