Djed Mraz zaronio u Budimpešti

144

Ronilac obučen u Djeda Mraza oduševio je promatrače postavljanjem božićnih ukrasa u Tropicariumu u Budimpešti

U predgrađu Budimpešte u trgovačkom centru Campona na gotovo 3000 metara kvadratnih nalazi se Tropicarium s akvarijem u kojem možete roniti s morskim psima!

Tropicarium je moderna vrsta zoološkog vrta ispunjen egzotičnim životinjama. U prvoj dvorani je u brojnim akvarijima predstavljen životinjski svijet mađarskih rijeka i jezera. Nakon toga se prolazi građenim stazama kroz južnoameričku kišnu šumu ispunjenu aligatorima, kornjačama, pticama, zmijama, majmunima… Zatim slijedi prostorija s kukcima, minijaturnim otrovnim žabama, gušterima i na kraju kraljevstvo podmorja.

Desetci akvarija s bezbrojnim vrstama riba tropskih mora, plitkim bazenom u kojem se mogu maziti raže i kao kruna svega veliki akvarij s morskim psima koji je otvoren prema publici s dvije strane i kroz koji prolazi stakleni tunel kao najveća atrakcija ovoga životinjskog zatvora.

Za ronioce je rezerviran sporedni ulaz sa strane koji stepenicama vodi u prostore za djelatnike. Tamo se nalazi postrojenje za održavanje vode, ulaz u akvarij i metalni kavez, svlačionica, tuševi i kompresor. U akvariju uvijek može roniti samo jedan ronilac zajedno s pratećim roniocem iz Tropicariuma. Svu opremu osim boce i olova morate donijeti sami, a roni se s aluminijskim bocama. Temperatura vode je ugodnih 24 stupnja Celzija. U akvariju kao najzanimljivije životinje obitavaju tri zmijozubke sive (Carcharias taurus) ili sand tiger shark koje kruže gornjim dijelom akvarija i koje pokazuju određeni interes za ronioce. S druge strane pas tupan (Carcharhinus plumbeus) ili sandbar shark kruži donjim dijelom akvarija potpuno nezainteresirano i znatno brže od zmijozupki sivih. S ostalim ražama po pijesku se vuku ili plivaju dvije vrste ražopsa ili riba gitara (Rhinobatos rhinobatos) i (Rhina ancylostoma).

Sve to skupa jako zabavlja posjetitelje i njima je zanimljivije vidjeti ronioca, nego morske pse i ostale ribe. Upravo zato jedan ronilac obučen kao slavni djedica koji nosi darove zaronio je u Tropicarium s ukrašenim božićnim drvcem u ruci i stavio ga u središte velikog akvarija za morske pse.

Cijelu priču o ronjenju u Mađarskoj i mnogim drugim običnim i neobičnim ronilačkim destinacijama možete pronaći u ronilačkom putopisu Damira Šanteka “Ispod površine“.

+ posts