Ovogodišnje CMAS Svjetsko prvenstvo u ronjenje na dah u otvorenim vodama održano je u Turskoj, a srušeni su i neki rekordi.

Hrvatski reprezentativac Petar Klovar postavio je novi svjetski rekord u dubinskom ronjenju na dah s konstantnim opterećenjem bez peraja (CNF) zaronivši na dubinu od 92 metra, čime je srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Molčanova (90 metara).

Slovenka Alenka Artnik bila je dominantna u ženskoj konkurenciji u dvije odvojene discipline, a Aleksej Molchanov također je osvojio naslov svjetskog prvaka u dvije različite discipline. Danac Jesper Stechmann tri je puta rušio svjetski rekord u različitim disciplinama.

Alenka Artnik osvojila je naslov svjetske prvakinje u disciplini CNF (103 metra). Srebrna medalja pripala je Talijanki Alessiji Zecchini (98 metara), dok su brončanu medalju podijelile Marianna Gillespie iz Francuske i Nataliia Zharkova iz Ukrajine koje su također oborile vlastite nacionalne rekorde zaronom na 97 metara.

U disciplini Constant Weight with Monofin (CWT) Artnik, koja je drži i svjetski rekord u toj disciplini, postala je svjetska prvakinja zaronom na 105 metara. Francuskinja Marianne Gillespie zauzela je drugo mjesto zaronom na 103 metra, a treća je bila Alena Konecna iz Čečenije (91 metar).

Nataliia Zharkova osvojila je zlato u disciplini FIM i postavila nacionalni rekord zaronom na 91 metar. Fatima Korok iz Mađarske osvojila je srebrnu medalju (88 metara) i pritom postavila novi nacionalni rekord, dok je čehinja Alena Konecna osvojila brončanu medalju zaronom na 86 metara te također postavila novi nacionalni rekord.

Rus Aleksej Molchanov postao je svjetski prvak uspješno zaronivši na dubinu od 128 metara, na drugo mjesto zasjeo je Walid Boudhiaf iz Tunisa (116 metara), a Christos Karelos iz Grčke osvojio je treće mjesto (112 metara). Molchanov je osvojio zlato i u disciplini FIM zaronom na 121 metar. Petar Klovar iz Hrvatske osvojio je srebro sa zaronom na 119 metara i postavio nacionalni rekord, a Walid Boudhiaf osvojio je broncu zaronom na 113 metara.