Povodom velike ekološke akcije čišćenja podmorja koja se tradicionalno provodi već 25 godina u Dubrovniku Pogled u plavo gostovao je na Peskariji u Dubrovniku s ciljem promocije ronjenja kao važne aktivnosti u očuvanju morskog okoliša.

U sjajnoj organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi Abyss, Ekološko ronilačkog kluba Ragusa i Plave promocije, brojni građani i turisti imali su jedinstvenu priliku roniti pored dubrovačkih zidina uz glazbenu podlogu i razgledavati ljepote podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija.

“Izuzetno me raduje što smo uspjeli organizirati Pogled u plavo u Dubrovniku u sklopu naše jubilarne 25. ekološke akcije. Ovo je sjajna prilika za naše građane, turiste, a posebnu djecu da im približimo ronjenje kao aktivnost s naglaskom na razvoj svijesti za očuvanje okoliša. Svjesni smo da se ljubav prema prirodi razvija od malih nogu, stoga me raduje činjenica da je u protekla dva dana probalo roniti više od 200 djece. Današnja jubilarna 25. ekološka akcija Eko Dubrovnik 2022 uz to što je prigodna, 25. jubilarna, ujedno i mjesto akcije daje jednu posebnu notu samoj akciji. Kako su djeca uživala roniti u bazenu pored zidina, tako su i ronioci i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine  i Makedonije s oduševljenjem primili vijest da se ove godine čisti stari gradski porat. Održavanje ekoloških akcija ima višestruko značenje jer osim što se iz mora uklanja otpad i širi ekološka svijest, ujedno se i promovira Dubrovnik kao turistička destinacija.” istaknuo je Antun Perušina iz  Centra za ronjenje i sportove na vodi Abyss Dubrovnik.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi brojni posjetitelji Pogleda u plavo ronili su s punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima bazena, dok su se za sigurnost ronilaca početnika brinuli ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite  Republike Hrvatske (DIP CZ RH) uz veliku podršku Nemo-Experta.

Zaronom u bazen Pogleda u plavo turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja razgledavajući podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića te kroz fotografije koje prikazuju onečišćenje podmorja kako bi ukazali na globalni problem onečišćenja podmorja i potrebu očuvanja istog.

Također u sklopu Pogleda u plavo ronioci su izložili slike i poruke dubrovačke djece upućene roniocima na potresom pogođeno područje, a sada su ronioci i dubrovačka djeca zajedno ronili pored dubrovački zidina.

Za ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu, a podršku su pružili Dubrovačko – neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Županijska lučka uprava, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – Regionalni centar kompetentnosti te Dubrovački vatrogasci.

Pogled u plavo održan je u Dubrovniku s ciljem promocije Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važnog segmenta u očuvanju mora i prirode, a sve u okviru eko akcije “Eko Dubrovnik 2022” tijekom koje su ronioci čistili podmorje na lokaciji Starog gradskog porta.

Osim čišćenja podmorja održana je i edukacija o štetnom utjecaju mikroplastike na more i morske organizme, a sve u organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi Abyss i Ekološko ronilačkog kluba Ragusa.

U Dubrovniku je tako ovoga vikenda više od 130 ronilaca iz Hrvatske i drugih zemalja u regiji svojim  sudjelovanjem u eko akciji i izvlačenjem otpada iz mora ukazalo na važnost očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, a medijski pokrovitelji projekta su Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com. Veliku podršku projektu pruža i Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), dok su smještaj za ronioce ekološke akcije “Eko Dubrovnik 2022” omogućili: Valamar, Importenne resort, Adriatic Luxury Hotels (ALH), Villas Plat, Hotel Lero, Hoteli Maestrali, Hotel Lapad, Hotel Hilton, hotel Park, Sun gardens Dubrovnik, Rixos-Libertas, Petka, Pupo rooms, Hotel Sheraton i Hotel Hilton.

Veliku podršku u realizaciji ekološke akcije te besplatnih probnih ronjenja u sklopu Pogleda u plavo pružili su Scubapro, Seriola, Fred Bobek d.o.o., PBZ, Atlanska plovidba d.d., Euroherc osiguranje d.d., Adriatic osiguranje d.d., Zračna luka Dubrovnik, Luka Dubrovnik d.d., Frendy d.o.o., Akvarij Dubrovnik, Ledo, Orca apartmani, Platanus d.o.o., Bambola d.o.o., Bistro 49, Restoran Moby dick, Dubrovnik beer company, Pizza Shop d.o.o. Dubrovnik, Žičara Dubrovnik. Adriatic yaht charter, Azzurro Restaurant – ACI Marina Dubrovnik, Winery Malvasija Karaman, Vinarija Damarius, DUUP Trnovica, Nacionalni park Mljet i PGM Ragusa.

Pogled u plavo - Dubrovnik

Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Agencije Plava promocija – budite i Vi dio Pogleda u plavo!