Ronilački klub Roniti se mora s partnerima projekta National Geographic Hrvatska, C.I.O.S. Grupom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovoga je vikenda (od 20. do 22. svibnja) na otoku Rabu održao svoju 25. ekološku akciju “Think Green”.

Kao i u prijašnjim akcijama na Visu, Lastovu i Pelješcu otpad pronađen i uklonjen iz mora u potpunosti je zbrinut. U partnerstvu s C.I.O.S. Grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Tako se dodatno pomaže lokalnoj zajednici i oslobađa ih se svake brige oko prikupljenog otpada.

Ekološka akcija provedena je uz podršku Kluba podvodnih aktivnosti Amfora (klub rapskih zaljubljenika u more i sve morsko) koji ove godine slavi svoj 51. rođendan. Inače, KPA Amfora klub je koji je održao prvu službenu akciju čišćenja podmorja na prostoru Republike Hrvatske!

Ovu je akciju ispred prostorija KPA Amfora u Rabu uvodnim govorom otvorio Davor Ostrman, član RK Roniti se mora koji je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu. Nakon toga svim prisutnima obratila se direktorica Turističke Zajednice grada Raba, Ivana Matušan te predsjednik KPA Amfora, Drago Kurelić. Obraćanje prisutnima završeno je komemoracijom i minutom šutnje za nedavno preminulog prijatelja i kolegu Srđana Vrančića Vranu.

Akcija Think Green Rab 2022 odvijala se na ukupno šest lokacija; čistilo se u Kamporu, trajektnoj luci Rab, ispod rive u Rabu, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola kraj Hotela International te područje oko otoka Dolina. Nakon završene akcije sav prikupljeni otpad je izvagan uz pomoć tvrtke Dundovo d.o.o.

Iz podmorja je izvučeno nešto više od osam tona otpada, od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

U akciji je sudjelovalo više od pedeset ronilaca, a najmlađi akteri imali su svega 12 godina. Veliku želju za zaštitom podvodnog okoliša otoka pokazali su i učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina iz Raba. Oni su tijekom cijele školske godine izrađivali glinene kugle s dobrim bakterijama (efektivnim mikroorganizmima) koje, jednom kad se bace na morsko dno, razgrađuju nataloženi otpadni mulj te tako pridonose bioremedijaciji mora. U sklopu akcije bacili su čak tisuću glinenih kugli na dno morske lučice Rab.

Budući da akcija Think Green ima i edukativnu svrhu podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, osnovnoškolcima je održano predavanje o ekologiji i ronjenju u Zimskom kinu grada Raba.

Cjelokupan trud volontera Think Greena ne bi bio tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice; Grada Raba, TZG Rab i Kluba podvodnih aktivnosti Amfora te Dundovo d.o.o. koji su osigurali i eko brod u svrhu vađenja otpada iz mora.

Partneri ove ekološke akcije bili su: National Geographic Hrvatska, C.I.O.S. Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA d.d., Grad Rab, Jamnica, TZG Rab, Mares, Garmin, Klara, DC Kron, Dundovo d.o.o., Rapska plovidba d.d., Cropix, SCUBAlife magazin te Morski.hr.

IN MEMORIAM SRĐAN VRANČIĆ VRANA, 1965. – 2022.

Nadam se da su ti sva pera na krilima glatka, čvrsta i spremna za let. Ili su to zapravo peraje, jer bio si ti i morska ptica? U svakom slučaju, znam da se ne bojiš. Samo ih raširi i leti… jer za let si dušo stvorena.

Našem Vrani, oni tvoji što s tobom modre brazde oraše, jer roniti moraše.