Studija britanskog sveučilišta Hull provedena na više od 300 ronilaca različitih godišta, nacionalnosti i ronilačkog iskustva dala je zanimljive podatke.

Znanstvenici su ovu studiju provodili na Barbadosu i ustanovili da ronioci početnici više vole umjetne grebene, dok su prirodni grebeni puno draža meta iskusnim roniocima.

Rezultati su pokazali da ronioci koji nemaju puno iskustva više zadovoljstva iskazuju uronima na umjetnim grebenima u odnosu na prirodne morske grebene. Njima su umjetni grebeni kao što su potopljena plovila ili razne betonske formacije “pouzdaniji jamac dobrog ronilačkog iskustva, a ujedno imaju manje tehničkih izazova od prirodnih grebena”, stoji u studiji. Najbolje ocjene dobili su veliki grebeni koji roniocima pružaju određeno tematsko iskustvo.

Iskusniji ronioci sa 100 i više urona pokazuju puno više afiniteta prema prirodnim lokacijama. Naime, njima je očito važnije da pod morem ne vide izravan dodir ljudske ruke na prirodu.

U studiji također stoji kako oštećenja koja uzrokuju ronioci mogu biti velik problem na popularnim ronilačkim destinacijama, ali umjetni grebeni mogli bi biti važan alat u tom pogledu. Činjenica da mnogi ronioci iskazuju visok stupanj zadovoljstva zaronima na umjetnim grebenima pokazuje da se ronilački turizam može uspješno razvijati, a da ne ovisi o osjetljivim prirodnim područjima.