Dupini u potrazi za hranom koriste alat

112

Omiljeni morski sisavci ne prestaju nas oduševljavati svojom inteligencijom i specifičnim ponašanjem. 

Nova studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrila je kako dobri dupini mogu naučiti koristiti alate pa čak i prenijeti takvu vještinu na svoju mladunčad.
Istraživači sa Sveučilišta u Zürichu na čelu s Michaelom Krützenom proučavali su skupinu dobrih dupina iz Zapadne Australije koja koristi posebnu tehniku lova. Oni, naime, u njuškama nose velike stožaste morske spužve kojima “metu” morsko dno u potrazi za hranom. Ova tehnika nije nimalo jednostavna; dupini prvo odvoje spužvu s dna, a potom je navuku poput rukavice preko vrha njuške. Osim što štiti njušku od povreda koje mogu nastati pri struganju po dnu, dupini tako mogu “pomesti” mnogo više pijeska s dna i pronaći nove izvore hrane.
Švicarski istraživači analizirali su uzorke masnih kiselina kod životinja koje koriste ovu tehniku i pronašli značajne razlike u usporedbi s dupinima koji ne koriste spužve, što ukazuje na razliku u prehrani kod ove dvije populacije. Novo otkriće podržava ideju da dupini mogu naučiti koristiti alate, a uz naučenu vještinu ovaj genetski marker prenosi se i na potomke.