Dugong (Dugong dugon) je veliki morski sisavac i jedini živući predstavnik roda sirena, a sada mu prijeti potpuno izumiranje.

To je jedini živi predstavnik nekad različitih vrsta iz porodice dugongidae, a najbliži suvremeni srodnik mu je Stellerova morska krava (Hydrodamalis gigas) koja je istrijebljena u 18. stoljeću.

Dugong živi u vodama širom Indo-Pacifika. Kao i sve moderne vrste sirena i dugong ima tijelo bez leđne peraje ili stražnjih nogu, a njuška mu je prilagođena za ispašu. Uglavnom ovisi o morskim travama kojima se hrani pa mu je stoga životni prostor ograničen na obalna staništa gdje rastu morske trave.

Ljudi love dugonge već tisućama godina zbog mesa i ulja. Mnoge populacije su blizu izumiranja pa konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama zabranjuje trgovinu proizvodima od dugonga. Unatoč tome što je zakonom zaštićena vrsta u mnogim zemljama čovjek ga i dalje ugrožava lovom i uništavanjem staništa. Inače dugong doživi i više od 70 godina i sporo se razmnožava.

Zbog stanja populacije dugonga Međunarodna unija za očuvanje prirode nedavno je dodala dugonge na “Crvenu listu” ugroženih vrsta koji sada uključuje 150.388 vrsta. Trenutačno postoji manje od 250 zrelih jedinki dugonga u istočnoj Africi i manje od 900 u Novoj Kaledoniji.

Primarne prijetnje za dugonge su nenamjerno hvatanje u ribolovnoj opremi u istočnoj Africi i krivolov u Novoj Kaledoniji te ozljede koje im nanesu brodovi na obje lokacije.

U istočnoj Africi istraživanje i proizvodnja nafte i plina, koćarenje po dnu, kemijsko onečišćenje i neovlašteni razvoj obale oštećuju i uništavaju morske trave o kojima dugonzi ovise.

Degradacija i gubitak morskih trava u Novoj Kaledoniji rezultat je poljoprivrednog onečišćenja, onečišćenja od rudarenja nikla i obalnog razvoja te štete od sidra brodova.

Utjecaji klimatskih promjena predstavljaju prijetnju u cijelom širokom području koje nastanjuju dugonzi. Ovo ažuriranje Crvenog popisa IUCN-a otkriva oluju neodržive ljudske aktivnosti koja desetkuje morski život diljem svijeta.