Protekle nedjelje (03.09.2023.) u Kostreni je održan drugi memorijalni zaron u spomen na Marija Špekuljuka Špeka, bivšeg pripadnika ATJ Lučko koji je prije dvije godine tragično stradao tijekom ronjenja u Kostreni.

Organizator ovog memorijalnog zarona koji se održava svake godine na dan Marijevog tragičnog stradavanja je Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. Darko Lutring, predsjednik Udruge, prije zarona obratio se nazočnima te u uvodnom govoru rekao: “Gledajući vas ronioce SJP koji su sudjelovali u potrazi za našim Marijom moramo se sjetiti i naših ronilaca koji su stradali na zadacima, Olivera Marića (SJP BATT Split) i Alena Malija (SJP Orao Osijek) te našeg prijatelja i instruktora ronjenja svih specijalaca Damira Bankovića Baneta.” Lutring je još dodao: “Ako bi ikome Posejdon dao svoj trozubac da patrolira dubinama od Atlantide do Kostrene, onda bi ga dao našem Mariju.”

Uz članove Marijeve obitelji na drugom memorijalnom zaronu bili su i zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, general Mijo Validžić (bivši pripadnik ATJ Lučko), umirovljeni i aktivni pripadnici ATJ Lučko, pripadnici SJP Orao iz Osijeka, SJP Ajkule iz Rijeke, SJP BATT iz Splita te prijatelji pokojnog Maria.

Video by Marjan Radović

Na početku zarona djeca pokojnog Marija (Nika, Marin, Ante i Petar) predala su roniocima vijence, a ronioci su ih odnijeli u dubinu i postavili na spomen ploču. Ta spomen ploča postavljena je nekoliko mjeseci nakon Marijevog stradavanja na mjestu na kojem su ga njegovi suborci zadnji put vidjeli (na dubini od 20-ak metara). Na njoj je uz Marijevo ime uklesano i: “Svaki put kad zaronim u more, osjećam da putujem doma”, a to je rečenica koja vjerno dočarava Marijevo razmišljanje o moru i ronjenju.

Organizatori ovog memorijalnog zarona zahvalili su svim nazočnima što su svojim dolaskom odali počast pokojnom Mariju te Marijanu Radoviću za snimanje, Bojanu Jurmanu iz DC Kostrena za logistiku koju je pružio ronilački centar i Damiru i Marijani iz konobe More.

+ posts