Projekt ‘Pogled u plavo’ gostovao je drugu godinu za redom u radu Rabu i tako Rabljanima uveličao njihovu proslavu Dana grada.

Uz organizirani prigodni program te smotru rapskih streličara, Grad Rab omogućio je svojim građanima i građankama te svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima besplatna probna ronjenja povodom proslave Dana grada Raba. Tijekom dva dana, 09. i 10. svibnja 2017., svi zainteresirani posjetitelji dobili su jedinstvenu priliku upoznati se s ronilačkom opremom, okušati u ronjenju te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja zaroniti s punom ronilačkom opremom u 10-metarski bazen projekta “Pogled u plavo” koji je postavljen na glavnom gradskom trgu. Za sigurnost ronilaca početnika brinuli su se instruktori ronjenja i ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Amfora i instruktori ronjenja Nemo Adria Rescue Teama koji su ujedno i članovi Specijalističke ronilačke postrojbe Grada Zagreba za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Osim besplatnih probnih ronjenja u Rabu je provedena i ekološka akcija čišćenja podmorja. Kako bi sačuvali ljepote našeg podmorja ronioci KPA Amfora i Nemo Adria Rescue Teama uključili su se u ekološku akciju čišćenja podmorja luke Rab. Iz mora je izvučena plastika, boce, staklo i ostali otpad koji se s vremenom nakupio, iako je, nakon već velikog broja održanih ekoloških akcija, smeća u podmorju sve manje. “Mi smo na Rabu doista vezani uz more, volimo more i samim tim ima puno onih koji se bave ronjenjem, kako ronjenjem s autonomnim ronilačkim aparatom, tako i ronjenjem na dah. Ronjenje s autonomnim ronilačkim aparatom zahtijeva edukaciju i stručnu pomoć i zaista je dobro zastupljeno na Rabu. Možemo reći da Rabljani to doista vole. Prednost bazena je to što se roni u kontroliranim uvjetima uz stručan nadzor, što je posebno bitno u samim počecima, a i puno je sigurnije te dostupnije svima nama. S obzirom na to da smo svake godine sve brojniji i sve su veće eko akcije čišćenja podmorja, veseli nas da su količine svega onoga što izvadimo iz mora, sve manje. To nam govori da smo polako, kroz godine organiziranja ekoloških akcija i edukacija nas domaćih, a i turista, došli u situaciju da je naše podmorje sve čišće i čišće.”, istaknuo je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Svi posjetitelji koji su zaronili u bazen projekta “Pogled u plavo” imali su priliku pogledati podvodnu izložbu fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića, čemu su se najviše veselila djeca. “Vidjela sam na slici ronioca i ribu i neke zvijezde. Bilo mi je super. Jedva sam čekala da danas ronim”, rekla je sedmogodišnja Nikolina. Cilj projekta “Pogled u plavo” je promocija ljepota hrvatskog podmorja, promoviranje Hrvatske kao destinacije ronjenja i općenito ronjenja kao aktivnosti uz podršku i promociju lokalnih ronilačkih klubova.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji. Sponzori projekta koji nesebično pomažu u realizaciji besplatnih probnih ronjenja su: Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Mares, WASE (ADRIA – Hrvatska) – asocijacija u ronjenju, TETIDA d.o.o., Nemo-Adria i Termostroj – Lučko. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a sva gostovanja “Pogleda u plavo” mogu se pratiti na službenim stranicama projekta te medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija i SCUBAlife magazina.

+ posts