U Kostreni je proteklog vikenda održan prvi “Diversnight” u Hrvatskoj kao dio globalnog Diversnight eventa koji se svake godine diljem svijeta održava prve subote u studenom.

Diversnight u Kostreni održan je u organizaciji “RŠ ScubaGene”, a radi se o sedamnaestom Diversnight eventu na kojem je prvi put s nekom ronilačkom lokacijom sudjelovala i Hrvatska.

2021. prijavljeno je 150 ronilačkih lokacija u 21 državi svijeta pa je tako uz ronioce iz Norveške, Finske, Islanda, Njemačke, Estonije, Kambodže, Tajlanda, Indonezije, Japana, Egipta, Južnoafričke republike pa čak i Grenlanda (da spomenemo samo neke), zaronilo i 12 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije.

Inače, ovaj noćni zaron uvijek počinje prema broju godine pa je Diversnight 2021 započeo u 20 sati i 21 minutu po lokalnom vremenu, a nakon zarona servirana je i tradicionalna Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanke Tone Svee Dahl. Podaci o točnom broju ronilaca koji su sudjelovali još nisu potpuni, a trenutačno je evidentirani broj sudionika 931. Kao i na mnogo drugih događaja, pandemija je ove godine utjecala i na broj prijavljenih ronilaca za Diversnight, ovisno o zemlji i lokalnim restrikcijama.

Diversnight je prvi puta održan 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronilaca koji nemaju “buddija” ili koji žive u područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji pridružile susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight postao globalni event koji se održava svake godine prve subote u jedanaestom mjesecu.

+ posts