Hrvatska AIDA reprezentcija u sastavu Lidija Lijić, Sanda Delija, Petra Maričić, Tatjana Škobo, Vitomir Maričić, Petar Klovar, Dino Maksan i Andre Grce nastupila je na ovogodišnjem svjetskom dubinskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se odvijalo u Limassolu na Cipru.

Hrvatski su reprezentativci nastupali pojedinačno u svim disciplinama. Kako su Vitomir Maričić i Petar Klovar u sezoni u Sharm El Sheikhu postavili nacionalne rekorde u FIM-u, CWTB-u i CNF-u, kao i dobra sezona Sande Delije, Hrvatice s talijanskom adresom, bilo je za očekivati da će ovo troje biti u konkurenciji za medalje. Ipak, osim uspješno odrađenog zarona na svjetskom prvenstvu su najave, procjena konkurencije i vlastitih sposobnosti u zadanim uvjetima ključni faktori u osvajanju medalje.

Uvjeti u akvatoriju Limassola su lijepim danima bili idealni: temperatura mora od 27 stupnjeva Celzija, vidljivost i do 35 metara dubine, bonaca kao suprotnost uvjetima u kojima se treniralo. Ipak, nekim danima su morske struje uvelike radile razliku između idealnih i loših uvjeta. Baš takav dan se posložio u najzahtjevnijoj disciplini, constant weight no fins (bez peraja). Nakon većeg broja blackout-a u ženskoj konkurenciji natjecanje je otkazano za taj dan i nastavljeno zadnji dan. Sanda Delija je s rezultatom od 55 metara i nimalo laganoj konkurenciji izborila treće mjesto. Od nje su bile bolje izvrsna Jennifer Wendland kojoj je ovo bilo prvo zlato uz ostale dvije medalje te Mariana Gilesspie, Ruskinja (odnedavno Francuskinja) koja je osvojila dva zlata na ovom natjecanju.

U nešto lakšim uvjetima idućeg dana te prekidom zarona pred sami start Vitomir Maričić je još jednom pokazao psihičku spremnost da u zadanim uvjetima odradi planirano, pobijedi nepobjedivog Alexeja Molchanova koji je ovaj put krivo procijenio te je završio zaron u blackout-om. Vitomira je zaron na 81 metar dubine u najtežoj disciplini odveo na postolje sa zlatnom medaljom. Pokazao je tako da je najuspješniji ronilac današnjice koji je ove godine objedinio bazenske discipline i dubinu kao svjetski prvak na oba terena. Hrvatski favorit i nacionalni rekorder Petar Klovar također je precijenio mogućnosti i pretrpio blackout nakon najave za prvo mjesto.

Petar Klovar, jedan od favorita i u disciplini free immersion se najavom od 116 metara pozicionirao na potencijalno drugo mjesto, što je izvrsnim zaronom na spomenutu dubinu i osvojio. Od njega je bolji bio Alexey Molchanov sa 118 metara. Relativno nov u svijetu ronjenja Petar je apsolutno privukao pažnju ronilačkog svijeta svojim rezultatima. Ovo je za trenutno najdubljeg Hrvata tek početak!

Od ostalih članova reprezentacije Petra Maričić je sigurnim nastupima popravila osobne rekorde i uspješno skupila kolekciju bijelih kartona kao izvrstan početak svoje ronilačke karijere. Dino Maksan je ovim nastupom najavio svoj povratak dubinskom ronjenju i nadamo se ponovo dobrim rezultatima, a da je pogled na svijet stvar stava, a ne godina pokazao je Andre Grce koji je svojim entuzijazmom osvojio, ne samo bijele kartone za svoje zarone, nego i simpatije gledatelja.

Spomenimo i da je financijska osnova ove hrvatske reprezentacije ostvarena preko go fund me kampanje koja je pokrenuta dva mjeseca prije svjetskog prvenstva. Uz odlične rezultate reprezentacije ostvarene u zahtjevnoj konkurenciji svjetske ronilačke elite, osvježavajuće je i vidjeti kompaktan tim, to jest reprezentaciju, sportaše koji mijenjaju uloge te su jedno jutro natjecatelji, drugo jutro treneri, podrška i ispomoć. Jednom riječju timski rad kao osnova svakog uspjeha. Viktor Ivaniš kao liječnik reprezentacije, Boris Miletić kao kuhar i Ana Petković kao team assistant bili su dio tima izvan vode koji su pomagali natjecatelje u svakom koraku.

REZULTATI AIDA SVJETSKOG DUBINSKOG PRVENSTVA 2021

CNF / muška konkurencija

 1. Vitomir Maričić / CRO 81m
 2. Abdelatif Alouach / FRA 78m
 3. Dean Chaouche / GBR 77m

CNF / ženska konkurencija

 1. Jennifer Wendland / DEU 58m
 2. Mariana Gilesspie / FRA 57m
 3. Sanda Delija / CRO 55m

FIM / muška konkurencija

 1. Alexey Molchanov / RUS  118m
 2. Petar Klovar / CRO  116m
 3. Abdelatif Alouach / FRA 111m

FIM / ženska konkurencija

 1. Fatima Korok / HUN  89m
 2. Alena Koncena / CZE 84m
 3. Marianna Gillespie / FRA 81m

CWBT / muška konkurencija

 1. Alexey Molchanov / RUS 115m
 2. Abdelatif Alouach / FRA  111m
 3. Vitomir Maričić / CRO  100m

CWBT / ženska konkurencija

 1. Mariana Gilesspie / FRA i Jennifer Wendland / DEU 92m
 2. Jung A Kim / KOR  i Alena Konecna / CZE 82m

CWT / muška konkurencija

 1. Alexey Molchanov / RUS 125m
 2. Abdelatif Alouach / FRA 109m
 3. Sergey Zykov / RUS 101m

CWT / ženska konkurencija

 1. Mariana Gilesspie / FRA  98m
 2. Alena Koncena / CZE  94m
 3. Jennifer Wendland / DEU 91m