Ronilačke asocijacije izdaju ronilačke brevete (certificiraju ronioce) nakon položenih ronilačkih tečajeva, a napredni tečajevi zahtijevaju usvajanje nekih specifičnih ronilačkih znanja i vještina (specijalizacije).

Te ronilačke specijalizacije uglavnom imaju smisla i potrebne su, ali ronilačke asocijacije sve više u svoju ponudu dodaju i neke zaista čudne i upitne specijalizacije i brevete. Naravno, noćno ronjenje, nitrox, dubinsko ronjenje, ronjenje na olupinama, ronjenje u špiljama i slične napredne certifikacije potrebne su za neke ronilačke kategorije, ali postoji niz specijalizacija za koje ne shvaćamo čemu točno služe, osim da vam izvuku novac iz džepa.

Tako je neke ekscentrične tečajeve u ponudu uvrstio PADI tvrdeći da će te specijalizacije “oživjeti vaš ronilački repertoar”. Ono što je najzanimljivije je to da je PADI sve takve tečajeve uvrstio u skupinu tečajeva za certifikat PADI Master Scuba Diver, iako, naravno, oni nisu obavezni za taj certifikat.

Tako možete polagati PADI-jev tečaj za ronjenje u vulkanima. Isprva se vulkani možda ne čine kao odredišta koja su najprikladnija za ronjenje, ali postoji više vulkana ispod mora u čije kratere možete zaroniti. E pa sad, kakva je razlika roniti u krateru vulkana u odnosu na ronjenje na uobičajenim grebenima ili vulkanskim stijenama – ne znamo. Možda oni stručnjaci koji će vam održati ovaj tečaj to mogu nekako objasniti. Možemo samo još dodati da je na Santoriniju u Grčkoj jedna od poznatijih ronilačkih lokacija zapravo vulkan u kojem ćete roniti kroz njegove dimnjake prolazeći pored fosilizirane lave uz strme, nazubljene vulkanske stijene. Naravno, nitko vas neće tražiti poseban brevet za ronjenje u vulkanima da biste izveli taj zaron.

Još jedan zaista neobičan tečaj koji PADI nudi je tečaj za uočavanje morskih konjica. Iako znamo da je morske konjice teško uočiti jer se stapaju s okolinom, pitanje je treba li vam tečaj za takvo nešto!? Pohađajući ovaj tečaj nadogradit ćete svoje znanje o morskim konjicima, naučiti ponešto o njihovom ponašanju, prehrani i predatorima te “postati stručnjak” za promatranje morskih konjica nakon samo dva urona. PADI tvrdi da je to neprocjenjiva vještina koju možete dodati svojoj ronilačkoj paleti.

PADI u ponudi ima i tečaj za podvodni CSI. Radi se o tečaju koje će roniocima pomoći da unaprijede svoje “detektivske” vještine ili nauče ponešto o istraživanju mjesta zločina pod vodom. Ako imate sklonost pretjeranom gledanju kriminalističkih dokumentaraca, ovo je tečaj za vas! Bez obzira na to želite li ili ne želite postati profesionalni forenzički ronilac na mjestu zločina, ovaj tečaj prilično zabavan. Naime, tijekom ovog tečaj uči se nešto o podvodnim istragama mjesta zločina pa tako i sigurnosna procjena mjesta zločina, kako izvesti različite obrasce pretraživanja i locirati, čuvati i vraćati dokaze. E sad, koliko je to zaista potrebno i čemu stvarno služi…

Posebna ronilačka specijalnost u PADI-jevoj ponudi je i podvodni mađioničar! Chef Anton, glavni instruktor i nagrađivani mađioničar iz Kalifornije drži tečajeve podvodne magije kako bi pomogao instruktorima da pronađu nove načine za angažiranje svojih učenika, ali svatko stariji od 10 godina s certifikatom Open Water može ih pohađati. Jednodnevna certifikacija provodi se putem niza online videozapisa nakon kojih slijedi sesija u bazenu i dva zarona u otvorenim vodama. Instruktor za ovu specijalizaciju tvrdi da je ona odlična za instruktore ronjenja koji nisu mađioničari i žele oživjeti svoje tehnike podučavanja ronjenja, ili naprosto za ronioce koji žele oduševili svoje prijatelje tijekom sigurnosnog zastanka. Ne tvrdimo da “magija” nije zanimljiva, ali nekako nam se čini da je ronjenje samo po sebi svojevrsna magija, a podvodni svijet svakako je magičan pa ne shvaćamo čemu ova specijalnost.

Ovakvih, mogli bismo reći bizarnih ronilačkih specijalizacija ima još, ali mislimo da je i ovo dovoljno za donijeti zaključak.