CMAS izbacio ruske i bjeloruske ronioce sa svih natjecanja

142

Svjetska podvodna federacija CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) odlučila je zabraniti ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na svim CMAS-ovim ronilačkim natjecanjima.

Naime, zbog rata u Ukrajini CMAS je 6. ožujka izdao priopćenje u kojem kažu kako vjeruju u promicanje poštene igre, mira, solidarnosti i zaštite svih ljudi diljem svijeta. Slijedom toga CMAS-ov upravni odbor odlučio je u ime “fair playa” suspendirati ruske i bjeloruske sportaše i dužnosnike sa svih CMAS-ovih sportskih događaja, s obzirom na spriječenost ukrajinskih sportaša da sudjeluju na njima.

CMAS također neće izdavati ni ronilačke iskaznice ruskim i bjeloruskim federacijama, a prekidaju i sve odnose s ruskim i bjeloruskim medijima te zabranjuju ruskim i bjeloruskim sponzorima pojavljivanje na CMAS-ovim natjecanjima i manifestacijama i uklanjaju njihove zastave i obilježja sa svih komunikacijskih kanala te otkazuju sve manifestacije u Rusiji i Bjelorusiji.

Inače, Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS) svjetska je podvodna federacija osnovana 1959. godine u Monacu, a kao krovno tijelo za podvodne sportove i aktivnosti priznata je od strane Međunarodnog olimpijskoga odbora. Radi se o jednoj od najstarijih ronilačkih organizacija na svijetu. Valja reći kako u podvodne aktivnosti spada i znanstveno ronjenje, a CMAS pokriva čitav međunarodni sustav “snorkelinga” i SCUBA obuke, odnosno certifikata. Pod kapom CMAS-a nalaze se ronilački savezi u gotovo cijelome svijetu.