Cijeli svoj vodeni gospodarski pojasa proglasili nacionalnim parkom

25

Dobre vijesti za zaštitnike prirode i mora stižu s Pacifika. 

Naime, predsjednik Palaua H.E. Tommy E. Remengesau proglasio je vode zaštićenog gospodarskog pojasa te malene otočne države u Tihom oceanu nacionalnim parkom. Remensgau je ovaj potez objasnio: “Ekonomski potencijali Palaua nalaze se u turizmu, a ne u tunama. Turizam čini više od 50 posto našeg BDP-a, a direktno ovisi o očuvanosti našeg pomorskog okoliša.” 

Palau je inače bila prva država koja je, prije pet godina, svoj zaštićeni gospodarski pojas proglasila utočištem za morske pse, odnosno zabranila njihov izlov. Šesti članak Ustava te države govori kako se od vlasti traži da “čini pozitivne akcije” u očuvanju “prekrasnog, zdravog i plodonosnog prirodnog okruženja”.
Dermot Kane, osnivač organizacije Palau Shark Sanctuary i čuveni borac za zaštitu morskih pasa kazao je kako je ovo velik korak u pravom smjeru zaštite okoliša Palau i njegovog pomorskog ekosistema. “Oko 80 posto svjetskog ribljeg stocka već je u punom kapacitetu iskorištavanja. Jačanje održivog ekoturizma ima savršenog smisla za Palau i nadamo se da će on biti uzor u tom pogledu za druge pacifičke nacije”, kazao je Kane.

+ posts