Breaking the Surface 2014

107

Ove godine u Biogradu na Moru održana je šesta međunarodna interdisciplinarna radionica  podvodne robotike i njezinih primjena.

Radionica “Breaking the Surface 2014” (BtS 2014) projekt je u organizaciji Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Centra za podvodne sustave i tehnologije. Počevši od 2012. vrijednost ove radionice prepoznala je i američka agencija za financiranje istraživačkih projekata Ratne mornarice SAD-a, Office of Naval Research Global, koja je uz pokroviteljstvo predsjednika RH Ive Josipovića financijski podržala radionicu.

BtS svake godine okuplja međunarodne stručnjake i studente iz nekoliko interdisciplinarnih područja: robotike, biologije mora, pomorske arheologije te pomorske sigurnosti. Ove godine, uz 20 pozivnih predavanja najpriznatijih svjetskih stručnjaka za interdisciplinarno robotsko istraživanje mora, nazočni su sudjelovali i na softverskim radionicama te su u konačnici svoje znanje primijenili na praktičnom radu s modernim podvodnim robotima LAPOST-a, njegovih partnera te vodećih kompanija autonomnih ronilica Video Ray i EvoLogics.
Uz renomirane predavače kao što su Bridget Buxton (SAD), suradnicu Roberta Ballarda (pronalazača Titanica), Maarja Kruusma (Estonija) u čijem laboratoriju je razvijena prva robotska riba, na BtS-u se predstavilo i nekoliko europskih projekata financiranih iz Sedmog okvirnog programa Europske Unije kao što su MORPH, ICARUS, CADDY i ARROWS. 

O ovoj radionici, postignućima u podvodnoj robotici i primjeni robotike pod vodom više ćete moći pročitati u idućem tiskanom izdanju SCUBAlife magazina.