Prije nekoliko dana još jedan ronilački brod doživio je havariju u egipatskom Crvenom moru.

Luksuzni liveaboard Exocet u vlasništvu francuskog ronilačkog operatera Diving Attitude udario je 25.06.2024. u koraljni greben Sataya, poznatu ronilačku lokaciju kod Marsa Alama i počeo primati vodu u trup. Brzom reakcijom posade obaviještene su sve lokalne nadležne službe pa su im u pomoć pritekli ronilački brodovi koji su se zatekli u blizini i egipatska obalna straža.

24 ronioca (od kojih su većina Francuzi) i svi članovi posade uspješno su evakuirani na druge brodove i odvezeni u Marsa Alam gdje je ustanovljeno da nitko nije ozlijeđen.

Nakon evakuacije ronilaca i članova posade 40 metara dug ronilački safari brod Exocet nastavio je primati vodu pa je nakon nekoliko sati potonuo oko dva kilometra dalje od grebena kamo su ga odnijele morske struje i valovi. Brod je inače bio izgrađen u Egiptu 2009. godine i imao je četiri palube i 12 kabina te ugošćavao do 24 ronioca. Exocet je 2015. godine značajno rekonstruiran, također u Egiptu, a slovio je kao luksuzan ronilački safari brod u vlasništvu francuskog ronilačkog operatera.  

Egipatska ministrica okoliša, Yasmine Fouad nakon prvog preliminarnog izvješća o nesreći izjavila je da je za upravljanje brodovima koji voze ronioce na popularne ronilačke lokacije u Egiptu potrebno iskustvo i poznavanje područja na kojima se nalaze koraljni grebeni i rute za plovidbu.

Njezino ministarstvo imenovalo je povjerenstvo stručnjaka za utvrđivanje uzroka incidenta i procjenu razmjera štete na koraljnom grebenu u području Sataya jugoistočno od Marsa Alama.