Umirovljeni mornarički časnik Joe Dituri proveo je 100 dana živeći u kapsuli ispod površine Atlantskog oceana u sklopu studije o tome što okruženje pod pritiskom čini ljudskom tijelu.

Dituri i njegov eksperiment koji smo pratili znanstvenicima je odličan poligon za istraživanje pa su tako nekim testovima provjerili Diturijeve teze. Naime, on sam je nakon boravka u podvodnom habitatu izjavio da se osjeća odlično te da je život u takvim uvjetima pozitivno utjecao na njegovo zdravlje.

Stoga su znanstvenici napravili niz testova i otkrili su da su njegove telomere (krajevi kromosoma koji se skraćuju s godinama) sada 20 posto duže nego što su bile. Povrh toga, ima više matičnih stanica, dublje spava i kolesterol mu je značajno pao!

To je sada zaista zanimljiv dokaz jer bi se moglo reći da mu je boravak u podvodnom habitatu produljio životni vijek i poboljšao zdravstveno stanje! Znanstvenici su prethodno testirali ljude koji neko vrijeme provedu u hiperbaričnim komorama i otkrili su da se tako može produžiti telomere i teoretski produžiti životni vijek jer to usporava proces starenja. Imati više matičnih stanica također je vrlo dobar znak za zdravlje i dugovječnost pa bismo možda svi trebali početi razmišljati o životu pod morem!