AIDA je najavila da će do kraja ovog mjeseca (listopad) održati veliku skupštinu na kojoj će raspravljati o problemima dopinga u natjecateljskom ronjenju na dah.

Ovo je odgovor na informacije koje kruže u zajednici ronilaca na dah da su AIDA-ine kontrole na doping manjkave te na sumnje koje su izražene zbog nedavnih rezultata hrvatskih freedivera na Svjetskom prvenstvu AIDA Depth World Championships u Limassolu na Cipru

Kako kažu iz AIDA-e, ova skupština pokrit će teme kao što su doping, posebni zahtjevi za glasovanje i 31. AIDA Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u Limassolu. Odbor AIDA-e naglašava važnost ovog sastanka i poziva freedivere da kontaktiraju svoje AIDA nacionalne predstavnike kako bi ih potaknuli da sudjeluju u raspravi, a pozvali su sve nacionalne predstavnike AIDA-e da se jave na e-mail: secretary@aidainternational.org.

Ovaj AIDA-in potez dolazi kao svojevrstan odgovor na prošlotjednu objavu Svjetske podvodne federacije (CMAS) koja je objavila da prekida suradnju s AIDA-om upravo zbog doping afera hrvatskih freedivera i sumnje u njihove rezultate u Limassolu.