Proteklog je vikenda na otoku Rabu (od 27. do 29. svibnja) održano veliko međunarodno natjecanje podvodnih fotografa. Šesti Mares Underwater Photo Marathon Cup završen je ceremonijom proglašenja pobjednika i dodjelom nagrada u hotelu International u Rabu.

Ovo prestižno natjecanje s izdašnim nagradama organizirao je ronilački klub Roniti se mora uz potporu Turističke zajednice Otoka Raba, generalni sponzor natjecanja je Mares, a logističku pomoć u održavanju natjecanja pružio je ronilački centar Kron Diving.

Na ovogodišnjem Mares UWPM Cup-u sudjelovalo je 120 natjecatelja – fotografa, asistenata i modela iz 12 zemalja: Danske, Švicarske, Portugala, Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Barbadosa, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Nizozemske. Tako je Mares UWPM Cup postao najveće natjecanje podvodnih fotografa u Europi i jedno od najvećih u svijetu.

Inače, ovo natjecanje bila je prilika fotografima za trening za predstojeće Europsko prvenstvo koje će se održati početkom listopada ove godine u Portugalu. Natjecatelji su tri svoje fotografije mogli predati u pet zadanih kategorija: Ambijent s modelom, Ambijent bez modela, Riba, Makro i Kreativa; posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Uz nagrade fotografima dodjeljivale su se i one za najbolje modele, za Kup nacija gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji preuzimaju prijelazni pehar Kupa nacija te “Blue Spirit Trophy” – nagradu za izuzetan doprinos i duh fair playa.

Pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su Talijani s fotografima Guglielmo Cicerchia i Francesco Visintin, dok Jos Broere iz Nizozemske zaslužio trofej “Blue Spirit”.

Četveročlani međunarodni žiri u sastavu: Kerim Sabuncuoglu (Turska), Michele Davino (Italija), Danijel Frka (Hrvatska) i Grega Verč (Slovenija) odabrao je najbolje radove, a posao im nije bio nimalo lak. Većina natjecatelja cijenjeni su i iskusni podvodni fotografi, a prekrasni rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju.

Zbog otežanih vremenskih uvjeta natjecanje je održano u akvatoriju Rta Lun i Crvenih stijena kamo su fotografe i njihove asistente dovezli izletnički brodovi Mala Maris, Barba Frane i Barba Šime te dva glisera Kron Diving-a. Dva urona u trajanju od maksimalno 90 minuta po zaronu, usprkos hladnom moru temperature i do 12  stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku snimili su redom Talijani: Fabio Iardino (prvo mjesto), Francesco Seso (drugo mjesto) i Guglielmo Cicerchia (treće mjesto). U kategoriji kompakt aparata prva dva mjesta također su osvojili Talijani Yan Toso (prvo mjesto) i Chiara Scrigner (drugo mjesto ), a treće mjesto pripalo je Lovri Rašanu iz Hrvatske.

Nagrada za najboljeg modela pripala je Isabelli Furfaro (Italija), a nagradu za Best of show fotografiju dobio je Stefano Proakis iz Italije.

U hrvatskom poretku u kategoriji DSLR najbolji je bio Marino Brzac, drugi Karlo Maćaš, a treće mjesto pripalo je Daliboru Andresu. U kategoriji kompakt aparata u hrvatskom poretku prvo mjesto osvojio je Lovro Rašan, drugo mjesto Nenad Škorić, a treće Alessandra Giordani.

Opširniji izvještaj sa šestog Mares Underwater Photo Marathon Cupa, rezultate po svakoj kategoriji te mnoštvo prekrasnih fotografija moći ćete vidjeti u ovogodišnjem ljetnom broju SCUBAlife magazina.