Španjolski ronioci spasili su ženku grbavog kita dugu 12 metara koja je zapela zarobljena u ilegalnoj ribarskoj lebdećoj mreži kod Mallorce.

Izazovno podvodno spašavanje odvijalo se kod Baleara prije nekoliko dana (20.06.2022.), a sputanu ženku kita na površini primijetila posada turističkog broda koji je tuda prolazio. Posada je obavijestila Palma Aquarium, službeni centar za oporavak morske faune Balearskih otoka, a oni su ustvrdili da je ovaj grbavi kit tek treći ikada viđen na otocima. Životinja je bila gotovo potpuno upetljana u oko 15 metara teške lebdeće mreže, inače tipa mreža koju su UN zabranili prije 30-ak godina.

Spasioci iz Palma Aquariuma stigli su čamcem na dojavljenu lokaciju, ali njihovi početni pokušaji oslobađanja kita pokazali su se neuspješnima pa su pozvali u pomoć ronioce iz lokalnih ronilačkih centara (Albatros Diving i Skualo Porto Cristo). Četiri ronioca iz lokalnih ronilačkih centara brzo su stigla i zaronila kako bi pomogli nesretnoj životinji. Gigi Torras, suvlasnica Albatros Divinga i morski biolog izjavila je da je bila oduševljena pogledom ženke kita jer je životinja vrlo brzo shvatila da joj ronioci pomažu.

Nesretna životinja bila je potpuno iscrpljena, a zbog mreže nije mogla otvoriti ni usta. Koristeći noževe roniocima je trebalo 45 minuta da oslobode kita svih okova ove zabranjene mreže, a kit se brzo opustio tijekom stresnog procesa i na kraju se “malo pomaknuo” kako bi otresao posljednje komade mreže. Nakon što je oslobođena mreže i došla do daha, ženka kita dobila je malo snage i kratko promotrila ronioce te otplivala.