Idućeg će se vikenda (4. i 5. lipnja 2022.) u okviru projekta “Eko Malostonski zaljev”, a uz podršku Agencije Plava promocija građanima i posjetiteljima Stona pružiti prilika da sudjeluju na edukativnim radionicama o ronjenju, a oni koji žele moći će i zaroniti u bazen Pogleda u plavo. Naravno, održat će se i ekološka akcija čišćenja podmorja koju organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. “Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja” FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH, članovi RK HRVI Nemo-Adriatic, a uz  ronioce i volontere koji će roniti, u akcijama čišćenja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari. Naravno, pozvani su svi koji žele sudjelovati, a prijave za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja moguće su putem ovog linka.

U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora) za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje bit će omogućena besplatna probna ronjenja s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a s ciljem promocije zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Besplatna probna ronjenja u pratnji instruktora ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjene su za sve uzraste i djecu već od pet godina starosti, a za sigurnost ronilaca početnika brinut će se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic. Za probno ronjenje potrebno je ponijeti ručnik i kupaći kostim, a rezervacije za sudjelovanje u Pogledu u plavo moguće su putem ovog linka.  

Nakon edukacije o osnovnim tehnikama ronjenja i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen Pogleda u plavo posjetitelji će imati priliku razgledavati podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a prikazuje ljepote podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, dok su medijski pokrovitelji projekta Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku INA d.d. i Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), a za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Agencije Plava promocija.