411 adrenalinskih zarona

62

Jednu od njih koja je navedena na ovom uglednom travel on-line vodiču smo detaljno obradili u prvom broju SCUBAlifea, no ostaje ih još 410.

Nedavno je jedan ugledni on-line tour operatera objavio listu 411 lokacija koje se kvalificiraju kao mjesta “neobičnog” zarona. Jedno od njih je i Valhalla u Texasu, lokacija koju je SCUBAlife predstavio u svom premijernom izdanju. Radi se o nekadašnjem postrojenju za lansiranje atomskih raketa i može se kazati da nudi “atomsko” iskustvo. Ovaj tour operater dalje na svoju top  listu stavlja zaron na jednu olupinu i to onu aviona Boinga 727 poznati pod imenom The Spirit of Miami kod otoka Oahu na Havajima. Ovaj avion je potopljen 1993. godine i od tada pa do danas preživio je dosta jakih uragana koji su ga rascijepili u tri velika dijela, no i i dalje predstavlja odlično mjesto za zaron. Prema navodima ovog operatora, prilikom zarona možete naići na Moray Eel, ribu iz porodice murina koja ima dvije čeljusti i uistinu predstavlja impozantan prizor pri zaronu. I tako bi mogli dalje, jedno po jedno njih 411, što bi malo potrajalo.

Odličnih mjesta za zaron ima stvarno pregršt, pitanje je samo ustrajnosti da ih pronađete, no hoće li Vam zaron pružiti ono što Vi od ronjenja očekujete, to je već druga priča. Stoga koristimo priliku podsjetiti Vas na kako smo ih nazvali, “11 adrenalinskih čuda ispod površine”, a koja su detaljno opisana u prvom broju SCUBAlifea kako bi lakše izabrali barem par sljedećih lokacija koje ćete posjetiti.
Osim Valhale tu su još Nemo 33 u Belgiji koji slovi za najdublji bazen na svijetu. Zatim Rupa Samae San u Tajlandskom zaljevu i koja je prije služila kao lokacija za odlaganje vojnog otpada i municije te je okvalificirana kao vrlo opasno mjesto zarona. Zatim slijedi Nassau na Bahamima koji pruža ronjenje s morskim psima, Valhalla pa zatim Diepolder na Floridi. Diepolder predstavlja zapravo sistem podvodnih špilja i pruža nevjerojatne mogućnosti za tehničko ronjenje. Nakon toga dolazi Plava rupa Dahab (poznata kao ronilačko groblje) te poznata Belizejska plava rupa koju smo predstavili u drugom broju. Nakon nje slijedi Cenote esqoueleto u Meksiku, znana i kao Kosturska pećina te Silfra na Islandu. Na kraju našeg spiska je Banua Wuhu u Indoneziji. Svako od ovih mjesta detaljno je opisano i predstavljeno s aspekta iskusnog ronioca i s pregršt detalja koji će Vam pomoći u odabiru Vaše sljedeće lokacije. Ovo je tek početak, a neobičnih i zanimljivih mjesta na svijetu ima i više nego što ih nabraja ovaj tour-operater, na Vama je da ih istražite i naravno, podijelite dojmove s nama.

Meet Gavern Logo

+ posts