William Trubridge zaronio na 100 metara u CNF disciplini

82

Trubridge je prilikom postavljanja novog rekorda zadržao dah četiri minute i 10 sekundi i dosegao ovu nevjerojatnu dubinu koristeći se samo svojom snagom bez ikakve potiskujuće opreme.

Ova dubina je prvi puta dosegnuta 1974. godine od strane legendarnog Jacquesa Mayola, koji je to napravio spuštajući se asistirano uz teret, što je portretirano u filmu “The Big Blue”, no ovo je nešto sasvim drugačije.  Naime, ronilac zaranja i izranja koristeći vlastitu snagu mišića, bez upotrebe potiskujuće opreme i bez povlačenja po konopu. Constant Weight Without Fins (uron s konstantnim opterećenjem bez peraja) je najteža natjecateljska dubinska disciplina, jer se ne koristi potiskujuća oprema u zaronu. Ova disciplina zahtjeva savršenu koordinaciju pokreta, izjednačavanja pritiska, tehnike i plovnosti. Tijelo je pritom izvrgnuto nevjerojatnim naporima i fiziološkim opterećenjima.

Sam Trubridge je nakon zarona kazao da je zaron najteži u trenutku kada prestanete ponirati u dubinu i konačno se okrenete prema površini: “Kada tek krenete s tih 100 metara dubine prema površini osjećate veliki zamor i cijela situacija postaje pomalo zastrašujuća”. Također, objasnio je da se pluća na 100 metara počnu ispunjavati krvlju, kako se ne bi “urušila”, više o tom pročitajte u kolumni mr. sc. Ivana Drviša.
Trubridge je ovaj zaron nazvao “Projekt Hector” po ugroženoj vrsti delfina na Novom Zelandu, koji nestaju uslijed krivolova i uništavanja njihovog prirodnog staništa ljudskom nebrigom.  Ako želite pomoći Trubridgeu i podržati ovaj cilj; tada posjetite ovu stranicu i podržite ovu akciju.

+ posts