Australski znanstvenici otkrili su da je morska trava Posidonia oceanica koja se proteže diljem Mediterana najstarije živo biće na Zemlji.

Analiza DNK otkrila je kako su pojedini primjerci te trave koja se prostire od Španjolske do Cipra stari i do 200.000 godina. Dosad se smatralo kako je Tasmanijska biljka najstariji živući organizam sa svojih 43.000 godina života.

Carlos Duarte sa Sveučilišta Zapadna Australija istaknuo je kako je ključ dugovječnosti Posidonie oceanice njezina mogućnost reprodukcije aseksualnim putem, odnosno kloniranjem. “Oni konstantno proizvode nove izdanke. Šire se vrlo polako i nastanjuju ogromno područje”, kazao je Duarte. Pojedine “livade” ove trave obuhvaćaju područja duga 15 kilometara i ukupne mase šest tisuća tona.

No, Duarte je upozorio da je, usprkos činjenici da su morske trave najotporniji organizmi na planetu, njihov broj počeo opadati zbog obalnog razvoja i globalnog zatopljenja. “Ako se klimatske promjene nastave, ishod za tu vrstu bit će jako loš jer se ona jednostavno ne može pomaknuti u neko gostoljubivije područje Mediterana”, zaključio je Duarte.

+ posts