Znanstvenici protiv likvidacije morskih pasa u Australiji

123

Vodeći svjetski znanstvenici ujedinjeni su u zahtjevu za zaustavljanje ubijanja morskih pasa u Australiji.

Više od 300 znanstvenika iz svih dijelova svijeta potpisalo je priopćenje poslano australskoj vladi u kojem ističu kako program takozvanih “linija bačvi” postavljenih oko poznatih australskih plaža nema znanstveno uporište .
Podsjetimo, australske su vlasti u siječnju počele s kontroverznim programom zaštite kupača i surfera od napada morskih pasa postavljanjem takozvanih “linija bačvi” sastavljenih od sustava mreža i udica s mamcima i likvidacijom velikih morskih pasa koji se tamo ulove. Tijekom tromjesečnog perioda provedbe ovakvih mjera zaštite uhvaćeno je 172 morska psa od čega 163 morska psa tigra, koji između ostalog imaju nezamjenjivu ulogu u održavanju ekosustava morske trave u vodama Zapadne Australije. 

Međunarodni znanstvenici, uključujući i neke od najboljih svjetskih stručnjaka za morske pse, suglasni su da ne postoji nikakav dokaz da će ovakav program zaštite pridonijeti sigurnosti u oceanu. Slični programi koji se provode na Havajima i Queenslandu nisu imali utjecaja na broj napada morskih pasa na ljude. Ističu kako 78 posto morskih pasa uhvaćenih na udice postavljene na mrežama ne predstavljaju nikakvu prijetnju ljudima. Osim toga, znanstvenici smatraju kako su tamošnje vlasti ignorirale važne podatke iz ranijih znanstvenih istraživanja i zanemarile utjecaj ovakvih ubojitih mjera na ostale ugrožene i zaštićene vrste te dosadašnje spoznaje o ulozi morskih pasa u održavanju zdravlja čitavih morskih ekosustava.