Znanstvenici pod vodom proveli 73 dana

104

Dvoje američkih znanstvenika oborilo je svjetski rekord u dužini boravka pod vodom.

Oni su, naime, pod vodom proveli više od deset tjedana. Točnije, nakon 73 dana profesori na fakultetu Roane State, Jessica Fain i Bruce Cantrell izašli su ispod površine kao novi svjetski rekorderi. Njih dvoje više od dva i pol mjeseca proveli su u podvodnom staništu Jules Undersea Lodge, smještenom kraj obala Key Larga na Floridi.
“Tako je toplo”, bile su prve riječi Jessice Fain nakon što je izašla na površinu. Prijašnji rekord držao je Richard Presley koji je na istoj lokaciji u ljeto 1992. proveo 69 dana i 19 minuta.

Osim obaranja rekorda, njih dvoje su za cilj ovoga pothvata imali i edukaciju javnosti o očuvanja oceana te inspiriranje mladih ljudi za bavljenje znanošću. “Mislili smo da će biti teže. Dobro smo se slagali i nismo imali nikakvih problema”, rekla je Fain. Vrijeme su provodili tako što su imali on-line predavanja i seminare te su koristili Skype za komunikaciju sa svijetom. Dvoje profesora biologije imali su i goste među kojima je bio i čuveni astronaut Buzz Aldrin, a hranu su im svaki dan donosili ronioci. Kao prve želje nakon izranjanja Fain je rekla da se veseli blagdanskoj kupovini, dok je Cantrell skromno poželio jedan pravi doručak.