Unatoč “napretku” koji doživljavamo kao cjelokupna civilizacija, ženu su i dalje, nažalost, gledane s podsmjehom i umanjivanjem vrijednosti pa su u većini ljudskih djelatnosti, pa tako i sportova, i dalje u manjini. Srećom, u ronjenju je svake godine sve više žena, a žene se, upravo zbog nadmoći muškaraca, moraju boriti da bi ih se uopće shvatilo ozbiljno i primijetilo.

I muškarcima je potrebno mnogo da sastave savršeni set opreme, no ženama je to još malo teže. Zato je najbolje bez stida i srama pitati kad Vam se nešto svidi na drugoj ženi i isprobati na vlastitoj koži. Kod odabira opreme je sve u pokušajima i pogreškama. Razgovorom sa ženama koje su već prošle kroz te, ponekad i slatke muke, možete mnogo toga saznati. Jer s ronilačkom opremom je sve moguće osim “jedne veličine za svakoga”, pogotovo kad se radi o ženama. Teško je naći pojedine komade koji će pružiti zadovoljavajuću razinu udobnosti, sigurnosti i stila, no mi ćemo vam pokušati pružiti nekakve smjernice.

Ženski kompenzator plovnosti je svakako “must-have”! Muško je tijelo građeno drugačije od ženskog i većini će žena donositi nelagodu. Ženski kompenzator obično nasjeda više prema prsima kako ne bi grebao kukove, manje je veličine pa se bolje prilagođava, a oni s integriranim džepovima za utege eliminiraju neugodnosti ronilačkoga remena koji često pleše po užem ženskom struku, a neki čak i imaju sloj nalik grudnjaku za bolju potporu i ugodnije nošenje. Također ih je lakše pronaći u živopisnijim i ženstvenijim izvedbama boja i uzoraka.

Ženska ronilačka odijela sve su češće naglašeno “ženska”. Ništa ne govori “ja sam žena, ronim i ponosim se time” više od ženstvenog, elegantnog uzorka po cijelom tijelu, odnosno na ronilačkom odijelu. Također, ovakva su odijela prilagođenija ženskim oblinama pa ih je i lakše obući i bolje zadržavaju toplinu.

Neoprenska vesta ili prsluk može dobro doći i muškarcima, ali žene su nešto osjetljivije na hladnoću pa im je gotovo neophodna. Jer, kada dnevno imate nekoliko urona, svakoj su ženi neophodni slojevi. Prsluci postoje u varijanti s i bez kapuljače, ali su bez kapuljače lakši za upotrebu u toplijim vodama kada ona nije potrebna, već samo smeta i zapinje.

Neoprenska majica fenomenalan je dodatak zbog dva razloga. Ako je nosite ispod odijela, dodatno Vas grije i preko nje se odijelo lakše navlači. Ako pak između urona idete roniti na dah, ona eliminira potrebu za nanošenjem kreme za lice. Kao i odijela, dostupne su u raznim bojama i uzorcima i fenomenalan su način za izraziti vlastiti stil.

Maske bez okvira također su vrlo ženstvene. Iako su ronilačke maske uglavnom uniseks, to ne znači da sve što pristaje “njemu” pristaje i “njoj”. Maske bez okvira obično su nešto manje pa su bolje za uža lica i manje glave, češće su dostupne u “ženskim” bojama i puno bolje izgledaju na fotografijama, i da, priznajmo si da se žene češće fotografiraju i atraktivniji su modeli od muškaraca.

Neoprenska kapuljača ponovo je predmet koji je potreban i muškarcima. Svi se prije ili kasnije suočimo s hladnoćom, no ponovo je “slabiji” spol u praksi osjetljiviji na nju. Kapuljače su još jedan primjer kojim možemo izraziti svoj stil i dolaze u najviše opcija. Riba klaun, šareni puž pa čak i “Hello Kitty”, gotovo sve što možete zamisliti možete i pronaći kao uzorak na kapuljači, a s nečim unikatnim lakše je biti opažen u grupi i teže će se dogoditi da Vas partner izgubi. Pa, zašto se ne biste malo i zabavili?

+ posts