Korištenje prave ronilačke opreme ključ je udobnosti pod vodom. Ovi jeftini proizvodi mogu vam pomoći da izbjegnete plikove, zapetljanu kosu i druge uobičajene neugodnosti ronjenja.

Čarape za ronjenje spašavaju od žuljeva i plikova. Kad se remene peraje ili same peraje trljaju o stopalo, to može prouzrokovati plikove i žuljeve, čak i ako nosite ronilačke čizme. Mnogi ronioci otkrivaju to na teži način tijekom svog prvog ronilačkog krstarenja ili višednevnog ronjenja. Čarape za ronjenje jeftin su i elegantan način zaštite stopala.

Remenje s oprugama mnogima je jednostavnije nego ono bez njih. Većina ronilaca koja se prebacila s kopči na opruge reći će Vam koliko im je svaki uron jednostavniji. Bilo da ronite s obale ili s broda, remenje s oprugama puno je jednostavnije za korištenje pa ćete moći peraje puno brže obuti i izuti, a neki ronioci otkrivaju kako im je i samo ronjenje udobnije.

Ronilačka je kapa iduća na našem popisu. I da, kada kažemo kapa, mislimo kapa, a ne kapuljača. Vrlo je lako osjetiti hladnoću nakon uzastopnih urona pa čak i u tropskim vodama. Ronilačka kapa će pružiti taman onoliko topline da ne bude prevruće i usto će zadržati dugu kosu van maske i vidokruga. Također, najčešće se pričvrsti pomoću čičak trake ispod brade pa ju je jednostavnije koristiti nego kapuljaču, a i dolazi u mnogo zabavnih stilova, uzoraka i dodataka.

Silikonska kapaljka za ispiranje uha je puno nježniji i sigurniji način za čišćenje i sušenje ušiju nego bilo koja druga metoda. Ušpricavanjem smjese od octa i alkohola u omjeru 1:1 pomoću takve kapaljke će i očistiti i osušiti zvučni kanal te će uravnotežiti pH vrijednost nakon ronjenja i spriječiti bakterije da se nastane i izazovu infekciju. Stručnjaci iz DAN-a ovu metodu stavljaju mnogo ispred uobičajenih štapića za čišćenje ušiju koji se mogu raspasti prilikom čišćenja i bez da to primijetite.

Navlaka za remen maske obvezna je oprema svim dugokosim roniocima. Ona će spriječiti gumeni remen da se zapetlja u kosu, ali isto tako i onima s manje kose može smanjiti iritaciju i crvenilo do kojeg dolazi trljanjem gume od kožu. Isto kao i ronilačka kapa, može se pronaći u raznim bojama i dezenima pa je odlična i za izražavanje vlastitog stava i stila.

Fleksibilan držač za disalicu pomoći će ponovo onima s nešto dužom kosom. Većina disalica dolazi s običnim plastičnim držačem koji je jednostavno magnet za dugu kosu, a ponekad i malo previše pridržava disalicu. Gumena ili silikonska “osmica”, odnosno držač za masku u obliku spomenutog broja uvelike olakšava korištenje disalice kao i njeno skidanje te umanjuje lomljenje kose.

Većina je ovih svari dostupna u svakom lokalnom ronilačkom centru i trgovini po pristupačnim cijenama i vjerujemo kako će i vama svaki sljedeći uron učiniti lagodnijim.

+ posts