Više od 1.500 izlagača susrelo se s gotovo 237.000 posjetitelja iz preko 100 zemalja u 16 izložbenih dvorana na sajmu BOOT u Düsseldorfu.

Prisilna trogodišnja pauza povezana s pandemijom ipak je naškodila ronilačkoj industriji i sajmu BOOT. Iako se organizatori sajma hvale brojkama, SCUBAlife je imao svoje reportere u Düsseldorfu pa iz prve ruke možemo reći kako je ronilačka ponuda znatno slabija od one prije pandemije, izlagača je manje, ponuda ronilačke opreme je oskudnija… Jedino posjetitelji nisu znatnije podbacili, njih je bilo podjednako kao i ranijih godina.

Nautički dio sajma, prema izjavama direktora Sajma, bio je iznad očekivanja, termini za razgledavanje brodova bili su potpuno popunjeni, a tvrtke su prijavile veliki broj prodaja brodova i dodatne opreme. Dvorane su također vrvjele od skokova u vodu i trendovskih sportova.

Na BOOT-u su ronjenja za ovu godinu bukirali i neki ronilački centri iz Hrvatske (Diving Center Manta (Komiža), Diving Center Leomar (Šolta), Trogir Diving Center (Trogir), Maik’s Dive Center (Rogoznica) i Rovinj Diving Centar (Rovinj)) pa smo i njih pitali da komentiraju stanje na ronilačkom dijelu BOOT-a. Generalno je zaključak da za ronjenje u Hrvatskoj vlada veliki interes stranih ronilaca pa su naši centri zadovoljni, ali slažu se i da su cijene sudjelovanja na sajmu prilično visoke.

Nakon zatvaranja sajma najavljen je i BOOT za 2024. godinu koji će se održavati od 20. do 28. siječnja 2024.