U protekle 34 godine CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) organizira Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji. Održavajući se svake dvije godine, ovo natjecanje okuplja fotografe i videografe iz cijelog svijeta kako bi se natjecali za naslov svjetskog prvaka.

Ove godine od 17. do 21. rujna svjetsko prvenstvo održavalo se na Tenerifima, Kanarskim otocima kojima upravlja Španjolski ronilački savez (FEDAS – Federación Española de Actividades Subacuáticas) i Podvodna federacija Canarias (FEDECAS), a svi natjecatelji su bili smješteni u hotelu Gran Arona koji je bio baza otvorenja natjecanja te svih događanja. Na svjetskom prvenstvu sudjelovalo je 93 natjecatelja iz 21 zemlje s 10 timova, a u kategoriji video natjecali su se natjecatelji iz 10 zemalja.

Hrvatsku reprezentaciju na ovom svjetskom prvenstvu predstavljali su Damir Zurub (fotograf i kapetan reprezentacije), Srđan Vrančić (fotograf) te asistenti Katarina Marija Mihaljinec i Martina Gračić koji su svi članovi ronilačkog kluba Roniti se mora iz Zagreba.

Hrvatski reprezentativac i bivši svjetski prvak Damir Zurub s asistenticom Katarinom Marijom Mihaljinec osvojio je drugo mjesto u kategoriji riba i treće mjesto u kategoriji makro, a Srđan Vrančić četvrto u kategoriji makro.

U ukupnom poretku svjetskih reprezentacija Hrvatska je na kraju timski (Zurub/Mihaljinec/Vrančić/Gračić) osvojila treće mjesto te još jednom potvrdila da je zadnjih godina u samom vrhu svjetske scene u podvodnoj fotografiji.

Neke od fotografija s ovog svjetskog prvenstva možete pogledati u našoj galeriji.

+ posts