Završeno CMAS Svjetsko dubinsko prvenstvo u ronjenju na dah

172

Na CMAS Svjetskom dubinskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se održavalo u Sant Angelu (Italija) od 04. do 11. listopada 2015. sudjelovalo je 55 natjecatelja iz 13 zemalja.

Hrvatska reprezentacija ronjenja na dah u sastavu: Lidija Lijić-Vulić, Goran Čolak, Vanja Peleš i Bruno Šegvić kao natjecatelji te Ivan Drviš kao trener ponovo je ostvarila zapažene rezultate. Naši su reprezentativci nastupili u dvije discipline: Goran Čolak, Vanja Peleš i Bruno Šegvić u disciplini CWT (constant weight) – ronjenje u dubinu s nepromijenjenom težinom te Lidija Lijić-Vulić i Vanja Peleš u disciplini JB (Jump Blue) – ronjenje u dalj na 10 metara dubine. 

Prvoga dana natjecanja u muškoj konkurenciji Goran Čolak je u disciplini CWT (constant weight ) uspješno odradio uron na dubinu od 110 metara te postavljanjem novoga svjetskog rekorda osvojio zlatnu medalju, odnosno titulu svjetskoga prvaka. “Ovo je najbolji kraj sezone koji sam uopće mogao zamisliti!”, jedan je od prvih komentara našeg rekordera koji trenutačno drži sve nacionalne rekorde u svim disciplinama ronjenja na dah – i u bazenu i u dubinu. Srebrna i brončana medalja u ovoj disciplini idu u Italiju; srebro je osvojio Michele Giurgola zaronom na 103 metra, a broncu Vincenzo Ferri zaronom na 98 metara. Bruno Šegvić nije uspio zaroniti na najavljenih 106 metara te je izgubio plasman, a Vanja Peleš je u svom prvom dubinskom nastupu zaronio na 50 metara.
U ženskoj konkurenciji srebro i zlato u ovoj disciplini također idu u Italiju, a bronca u Tursku. Zlato je osvojila Alessia Zecchini zaronom na 93 metra dubine, a Chiara Rossana Obino zaronom na 82 metra srebro. Sahika Ercumen stigla je do brončane medalje s dubinom od 76 metara.

Svjetski rekord srušen je i u disciplini Jump Blue, i to i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. U muškoj konkurenciji novi svjetski rekord postavio je Arthur Guerin Boeri iz Francuske s preronjenih 201 metar i time osvojio zlatnu medalju. Alfredo Leonidas Rosado Estrada iz Ekuadora preronio je 194 metra i uzeo srebro, a Xavier Delpit s rezultatom od 176 metara broncu je ponio u Francusku. Naš reprezentativac Vanja Peleš osvojio je osmo mjesto s preronjenih 125 metara. U ženskoj konkurenciji u disciplini Jump Blue naša Lidija Lijić-Vulić zauzela je drugo mjesto (srebrna medalja) s rezultatom od 170 metara, dok je zlato osvojila odlična Talijanka Alessia Zecchini preronivši 190 metara (novi svjetski rekord za žene). Broncu je za Tursku osvojila Birgul Erken s rezultatom od 137 metara.