Zadnja prilika za ronjenje na Velikom koraljnom grebenu?

25

Sedamdeset posto posjetitelja Velikog koraljnog grebena ljetos se odlučilo za poznatu australsku lokaciju kako ne bi pripustili zadnju priliku da dožive njegovu ljepotu, prije no što nestane.

Istraživači sa Sveučilišta Queensland prvi su put ovaj rastući trend doveli u vezu s Velikim koraljnim grebenom. Autori su otkrili kako je javno prikazivanje istraživanja o ugroženosti koralja dovelo do identifikacije australskog grebena kao “last chance” destinacije. Istraživači su na licu mjesta detaljno ispitivali dvjestotinjak turista od kojih je većina najviše zabrinuta za zdravlje grebena, prvenstveno zbog izbjeljivanja koralja, njihova oboljenja i klimatskih promjena. Među posjetiteljima prevladavaju žene, uglavnom starije životne dobi i visoke ekološke osviještenosti, koje regiju posjećuju po prvi put. Turisti su bili spremni prevaliti goleme udaljenosti kako bi vidjeli najveći koraljni ekosustav na svijetu prije no što nestane njegove ljepote.

Inače, turistička industrija na Velikom koraljnom grebenu od velike je važnosti za australsku ekonomiju koja svake godine donosi milijunske prihode. Međutim, “last chance” turizam može dovesti do paradoksalne situacije jer je broj turista koji posjećuju greben, iz straha da bi mogao zauvijek nestati, svakim danom sve veći što se, pak, odražava na ugroženost samog grebena kroz povećan broj aktivnosti vezanih uz turizam.

+ posts