Začinite urone fotografijom, nije skupo kao što mislite

55

Ljeto je, vrijeme za odmor, putovanja te ubijanje dokolice na moru, odnosno pod morem, kako mi to više preferiramo.

Bilo da ste iskusni ronilac, bilo da ste početnik, zasigurno ste poželjeli ovjekovječiti svoje avanture pod vodom. Neki od vas to već jesu učinili, a neki se tek spremaju, no dio njih se pribojava da je fotografiranje pod vodom iznad njihovih mogućnosti ili je pak previše skupo. Ipak, redakcija SCUBAlifea u ovom kratkom pregledu podsjetit će vas da podvodna fotografija nije nikakav bauk, niti da morate potrošiti čitavo bogatstvo za opremu. Stoga vam donosimo pet osnovnih činjenica vezanih uz podvodno snimanje. 

Oprema

Naravno, ukoliko želite napraviti snimke na razini profesionalca morat ćete izdvojiti solidnu količinu novca, no pristojne rezultate možete ostvariti već i s kamerama za najširi krug potrošača. Canon PowerShot D20, Olympus Stylus Tough 8010 i Panasonic Lumix TS4 odlični su vodootporni fotoaparati cijene ispod 300 eura. Ako već imate kameru koja vam se sviđa, kupite vodootporno kućište za nju. Većina proizvođača radi takva kućišta kako za najjednostavnije aparate tako i za DSLR aparate. Moguće je da ćete imati poteškoća snaći se s upravljanjem kamere putem kućišta pa je preporučljivo da prije zatvaranja uređaja u kućište podesite maksimalno jednostavno sve parametre rada na njoj. Također, budite sigurni da ste odabrali kućište dizajnirano posebno za vaš tip aparata, jer zasigurno ne želite uništiti opremu zbog takve banalne pogreške. 

Podvodna rasvjeta

Svatko tko je barem jednom zaronio s maskom ili naočalama za plivanje zna da voda ima poseban učinak na boje i dojam udaljenosti. Objekti izgledaju bliže nego što stvarno jesu i sve u njoj ima primjese ljupke plavičaste nijanse. Možda ćete otkriti da vam se posebno sviđa takva plavičasta nijansa, ali ukoliko vam je draža prirodna boja svjetla na vašim snimkama poslužite se bljeskalicama. Ne samo da će vam fotografije biti svjetlije, već ćete moći koristiti i veću brzinu otvaranja i zatvaranja poklopca što će vam omogućiti da lakše uhvatiti određeni trenutak koji želite. Nekad ćete morati i ručno podešavati bljeskalicu ukoliko kamera “sama” procjeni da imate dovoljno svjetla i bez blica. 

Udaljenost

U pravilu, kada snimate pod vodom pokušajte doći što bliže vašoj meti. To naravno nije nešto preporučljivo ako pokušavate snimiti recimo morske pse, već se u tim slučajevima držite na sigurnoj udaljenosti. Što je više vode između vas i objekta snimanja bit će više distorzije te manje boje, kontrasta i jasnoće na vašim slikama. Nemojte zaboraviti osnovna pravila kompozicije fotografije samo zato što ste pod vodom. Imajte na umu da se i vi krećete u tri dimenzije prostora, što nije uvijek slučaj na kopnu. Pokušajte se spustiti što više u razinu pogleda s onim što snimate umjesto da snimate odozgo. Većina riba ima oči sa strane pa snimajući postrance uvijek možete dobiti interesantnu sliku. 

Dobro upoznajte opremu i okoliš

Iako se to čini očito, podsjećamo vas da nije loše da najprije plivanjem i plićim uronima obiđete područje na kojem ćete snimati. Zapamtite, kod snimanja će vam barem jedna ruka biti stalno zauzeta pa je kretanje i zadržavanje tijela na mjestu zahtjevnije nego inače. Također, malo vježbajte s opremom i na kopnu prije nego što zaronite, pogotovo ako imate novo podvodno kućište za kameru. Budite sigurni da ste podesili sve kako treba prije stavljanja aparata u kućište te da je kućište dobro zatvoreno prije nego što se zaputite pod vodu.

Budite sigurni i zabavite se

Gore navedeno pravilo vrijedi kod svake vrste fotografiranje, a posebno kod podvodnog snimanja. Pazite se i obraćajte pažnju na vašu okolinu. Pod vodom se sporije reagira na opasne situacije pa uvijek imajte širom otvorene oči te svako malo dignite glavu od kamere. Važno je zapamtiti i da fotografiranje treba biti zabava, pogotovo dok lećom kamere “hvatate” šarolike ribe i živopisne koralje. Na kraju krajeva, ipak ste na zasluženom odmoru.

 

+ posts