Za pet dolara osvojite artefakt s olupine Andrea Doria

31

Organizacija Academy of Scuba objavila je kako će u sklopu svoje kampanje  organizirati lutriju u kojoj sudionici mogu osvojiti artefakt s legendarne olupine Andrea Doria.

Naime, kao pomoć medicinskom programu Soldiers Undertaking Disabled Scuba (SUDS), koji se bave uključivanjem američkih ratnih veterana s invaliditetom u svijet ronjenja, organizirat će se dobrotvorna tombola od koje sav prihod ide SUDS-u. Svi zainteresirani mogu se preko stranice www.AcademyofScuba.org uključiti u tombolu u kojoj će imati priliku osvojiti tanjur s Andreje Dorije, koji je izronio čuveni ronilac John Chatterton, legenda wreck ronjenja. Svi sudionici u tombolu se mogu uključiti kupovinom srećke koja stoji svega pet američkih dolara.

Inače, Andrea Doria bio je glavni brod kompanije Italia Line i brodarski ponos Talijana u godinama nakon Drugog svjetskog rata. No, 25. srpnja 1956. godine, na putu za New York, potonuo je nakon sudara sa brodom Stockholm i postao jedna od najpoznatijih olupina svijeta. Danas Andrea Doria leži na dnu Atlantika na oko 80 metara dubine u vodama udaljenima oko stotinjak kilometara od Massachusettsa. Tanjur koji se može osvojiti nekada je bio dio servisa za večeru druge klase na brodu, a s njime dolazi i certifikat o autentičnosti.

Više o olupini Andrea Dorie možete pročitati u trećem broju tiskanog izdanja magazina SCUBAlife (ožujak 2011.), a kako olupina izgleda, pogledajte u filmu;

+ posts